Бум на бързи кредити за море

Българи от чужбина теглят между 2000 и 5000 лв. за месец ваканция, след това изчезват

Бум на бързи кредити за море | StandartNews.com

Българи, живеещи и работещи в чужбина, са измислили нов начин за дълга лятна почивка на родното Черноморие като теглят бързи заеми.

Те се завръщали от странство в родината и с българската си лична карта теглели суми между 2000 и 5000 лв. от фирми за бързи кредити. Използвали ги за едномесечна ваканция, след което веднага се връщали на работа зад граница. Някои "забравяли" да погасяват навреме вноските си по кредита, а други дори изчезвали от полезрението на кредитодателите.

"Засега имаме около 200 случая на просрочени заеми от българи, които живеят в чужбина. Голяма част от тях са нашенци, които работят и живеят в Гърция. Надяваме се, че след като получат заплатите си, ще тръгнат да си връщат заемите", заявиха от небанковите кредитни дружества.

Проблемът засега не плаши повечето фирми в бранша, но вече има случаи на опарени дружества. Проверката е показала, че част от забравилите имат имущество в България. "Независимо, че тези хора нямат доходи в страната, свързаността ни в рамките на ЕС, ни дава редица възможности за реакция спрямо недобросъвестни кредитополучатели", коментираха за "Стандарт" от фирмите за бързи заеми. Компаниите за бързи кредити продължават да държат висок дял от потребителските заеми у нас. Според последни данни те са раздали над 2,6 млрд. лева. За последните 3 месеца - май, юни и юли, увеличението на раздадените бързи кредити е 6,5 на сто, отчитат от бранша.

Дружествата са намерили своя пазарна ниша, като привличат за клиенти хора, които имат нужда от финанси в 3 основни направления почивка в чужбина и в България, стоковите кредити и заем до заплата. Най-много са взетите заеми за кредит до заплата - до 300 лева. Много хора се възползват от тази опция, за да изкарат месеца, а връщат парите със следващия си доход. "Ако успеят да върнат заема до 20-30 дни след взимане на първоначалния кредит, клиентите ни получават бонус - лихвата по заема пада. Затова много хора се възползват от тази възможност, плащат на практика символична цена за взетия заем", казват от едно от дружествата за бързи кредити.

На второ място са стоковите кредити, които обикновено се взимат за бяла и черна техника. Тегленето на кредит от фирми за бързи заеми е сред предпочитаните начини за модернизиране на дома. При избора на дружество за бързи кредити се избягват плащането на вноски по други заеми в банки, както и доказването на доход. Обикновено кредитът се взима само с помощта на лична карта.

Лятото обаче е сезонът, в който се взимат най-много кредити за почивка - в чужбина, или по българското Черноморие. Обикновено българинът тегли между 1000 и 1200 лв., с които може да заведе семейството си на заветното 7-дневно море в летните горещини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай