Броят на работещите се увеличи с 2%

Броят на работещите се увеличи с 2% | StandartNews.com

Силен финал на 2016 г. и значителна натрупана инерция за 2017 г. по отношение на броя на наетите лица в България отчита екип „Икономически проучвания" на УниКредит Булбанк. Тенденцията се очертава на база данните за годишното изменение в броя на наетите лица по трудово и служебно правоотношение за последното тримесечие на изминалата година, публикувани от НСИ. Индикаторът отчита повишение от 2% на годишна база за цялата 2016 г., което е значително ускоряване от темповете на растеж на заетите лица в сравнение с 2015 г. (едва 0.7%).

Според икономистите на УниКредит Булбанк тенденцията за увеличаване на броя на заетите ще бъде устойчива и това се подкрепя от няколко фактора. Структурата на наетите на трудов договор показва, че растежът обхваща различни сектори и не се движи от еднократни фактори или прегряващи индустрии.

Секторите на икономиката, ориентирани към външното търсене, отчитат изпреварващ ръст в броя на наетите (2.8% за 2016 г.). Това потвърждава високата конкурентоспособност на българските износители и дава повод да се очаква значително увеличение на заетите в краткосрочен план. Прогнозите на УниКредит Груп за ускоряващ се ръст на глобалната търговия през 2017 и 2018 г., в това число и с ключови за България търговски партньори в рамките на ЕС, ще дадат нов тласък за създаване на работни места в експортно-ориентираните сектори на българската икономика.

Очакванията за увеличаване на капиталовите разходи на правителствения сектор и ускорено усвояване на европейски средства ще доведат до увеличаване на поръчките за сектор Строителство, където бяха регистрирани едни от най-големите понижения в броя на наетите през 2016 г. (-4.7%).

Набиращото скорост вътрешно търсене също ще представлява предпоставка за нарастване на броя на наетите. От 2017 г. този процес ще получи допълнителна подкрепа и от прогнозирания ускоряващ се ръст на кредита в икономиката, без това да застрашава макроикономическата стабилност, смятат икономистите на УниКредит Булбанк.

Позитивните фактори в българската икономика се потвърждават и от нагласите за заетостта сред мениджъри от различни сектори. Съществува силна връзка между индекса за нагласите за заетостта и годишната промяна в броя на наетите на трудов договор.

Очакванията на екип „Икономически проучвания" са движението в синхрон да продължи и през 2017 г. и да доведе до още по-голямо намаляване на безработните. Към края на 2016 г. свободният трудов ресурс в българската икономика (сумата от броя на безработните и обезкуражените) се оценява на 378 000 души по данни от Тримесечното наблюдение на работната сила на НСИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай