БНБ отказа на „Търговска банка Д" да купи банка "Виктория"

БНБ отказа на „Търговска банка Д" да купи банка "Виктория" | StandartNews.com

БНБ не разреши на „Търговска банка Д" да купи банка "Виктория", която е собственост на фалиралата КТБ. Българската народна банка отказа издаване на предварително одобрение по заявеното от страна на „Търговска банка Д" АД искане за придобиването на 100% от акционерния капитал на „Търговска банка Виктория" ЕАД, обявиха от Централната банка. Решението е взето в съответствие с процедурите и критериите, установени в Закона за кредитните институции и Наредба № 2 на БНБ, допълват от БНБ. Търгът за продажбата на ТБ "Виктория" беше организиран от синдиците на КТБ, тъй като тя е сред активите на фалиралата банка. Интерес към покупка на банката в определения краен срок 16 септември 2016 г. беше заявен от осем кандидати - Инвестбанк АД, Консорциум ЗК Лев Инс АД и Kerbler Holding GmbH, Zaghloul Holdings - Egyptian Engineers Group, Консорциум Hanson Holdings Lux s.a.r.l. и Еврофинанс АД, Транзакт Юръп Холдингс ООД, Българо-Американска Кредитна Банка АД, Търговска Банка Д АД и БТК. След като беше направен анализ и оценка на постъпилите писма за интерес, и след допълнителни консултации с БНБ за следващия етап на процедурата по продажба бяха поканени Българо-Американска Кредитна Банка АД и Търговска Банка Д АД.

Сега обаче БНБ отказва на Търговска Банка Д АД да купи ТБ "Виктория".

БНБ потвърждава, че „Търговска банка Д" АД е финансово стабилна и покрива регулаторните и надзорни изисквания, пише в официалното съобщение. "Реализирането на предложената от нея стратегия за придобиване и бизнес план за развитие обаче, според които „Търговска банка Виктория" ЕАД ще се развива като отделна институция, а не чрез вливане в „Търговска банка Д" АД, би създало значителни рискове основно в две насоки:

• не би гарантирало стабилизирането на финансовото състояние на „Търговска банка Виктория" ЕАД в дългосрочен аспект и изграждането на устойчив бизнес модел на управление; и

• би изисквало постоянна капиталова и ликвидна подкрепа от страна на „Търговска банка Д" АД, което в дългосрочен период би подкопало нейната финансова стабилност", посочват от БНБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай