Български министри се включиха във форум за чистата енергия

Български министри се включиха във форум за чистата енергия | StandartNews.com

Вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова се включиха в конференцията на високо ниво "Чиста енергия за всички европейци - пътят напред". Форумът е част от събитията на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Да говорим днес, в ХХІ век, за индустриална революция е безкрайно неактуално. Това е термин от ХІХ век. Би трябвало да говорим за постиндустриална революция и за ползване на чиста енергия и опазването на околната среда. Това дава възможност за поддържане на безконфликтното съжителство с природата дълго време, каза пред участниците във форума Томислав Дончев. Голямата заблуда е свързването на екологичните изисквания като спирачка на растежа - това е грешна парадигма. Това е единственият възможен път на растежа оттук нататък, смята вицепремиерът.

Тук, в България, често се чува един призив към политиците - "стига сте говорили, свършете някаква работа най-после". По темата за чиста енергия искам обаче да реабилитирам говоренето, защото имаме нужда от дискусия и различни гледни точки, посочи Дончев. Дискусията е нужна и защото темата не е ограничена в рамките на една страна или дори само в Европа, а защото опазването на природата и промяната на климата са световен проблем, уточни той. Личният ми опит сочи, че мерките и политиките, които са без законодателен фундамент имат бъдеще, и същевременно е нужно за тях да има естествена икономическа логика и широка обществена подкрепа, каза Дончев.

Само преди два месеца председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер представи амбициозна програма за присъединяване на Западните балкани към ЕС. В нея той посочи енергията като тема за сътрудничество, каза еврокомисарят по климат и енергетика Мигел Ариас Канете. Подобряването на свързаността със Западните Балканите е политически приоритет, а и ще насърчи икономическия растеж, добави той. В наши ръце е да протегнем ръце към огромните преимущества на прехода към чиста енергия. Увеличавайки амбициите си трябва да сме сигурни, че нито един район в Европа не изостава по тази тема, включително и страните от Западните Балкани, посочи той.

Недостатъчната интеграция на европейския пазар е пречка за достигане на всички ползи от ползването на чиста енергия, добави еврокомисарят. Липсата на диверсификация на източниците и на маршрутите на енергия, оставят Западните Балкани беззащитни при евентуална криза, каза Канете. По-голямата диверсификация при доставките на природен газ от Централна към Югоизточна Европа ще осигури надеждна енергия за всички граждани, добави той. Регионалното сътрудничество ще ни позволи да се справим с предизвикателствата, пред които са изправени Западните Балкани при преход към ползване на чиста енергия. Това сътрудничество трябва да бъде подсилено от сближаване на регулаторната рамка на ЕС и на страните от Западните Балкани, подчерта той.

За Българското председателство на Съвета на ЕС е изключително важно да обсъдим законодателния пакет "Чиста енергия за всички европейци", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Искаме да чуем мнението на нашите приятели от Западните Балкани за прехода към нисковъглеродна икономика, за диверсифициране на маршрутите, което пък ще доведе до конкурентни цени на енергията, каза Петкова. Един от най-важните проекти на изграждането на интерконекторната връзка за природен газ Гърция - България. Сътрудничеството ни с Азербайджан пък ни позволява да намерим алтернативен източник на синьо гориво. Работим по газови връзки на България със Сърбия и с Турция, проучва се възможността за подобна връзка и с Македония, добави министър Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай