17:50 ч.

10.08.18

3 мин.

0

3

0

БАБХ спира поръчката за диагностициране чумата по дребните животни

от редактори |

БАБХ спира поръчката за диагностициране чумата по дребните животни

Прекъсваме поръчката за диагностикума за чумата по дребните преживни животниобяви на нарочна пресконференция д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). „Преди малко се чух с премира и той ми каза: "Прекъсваш поръчката и се оправяш по начина, по който си решил. Навън да направят изследванията. Не се занимавай", каза д-р Илиев. На въпрос дали ще има оставки в БАБХ, д-р Илиев заяви, че тя не му е поискана от премиера.


Ще проверя случая с обществената поръчка на БАБХ за препарат срещу чумата и ако има проблем, ще го анулирам. Това обяви по-рано пред журналисти във Варна премиерът Бойко Борисов. „Ще проверя случая и ако са направили такъв заход ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да го обещая. Отговорът ми може да получен до края на деня. Не искам всеки ден да се обясняваме на кого ли не за такива гадове", заяви министър-председателят.


Само една фирма в България има право да продава диагностикуми, невъзможно е закупуването им директно от производителя. Това каза още Дамян Илиев и заяви, че направените до момента изследвания във връзка с чумата са голям брой - близо 8000, и трябва да бъдат извършени веднага, за да има смисъл от тях и да се предотврати разпространението на заболяването.


„За целта сме влезли в контакт и с други лаборатории в Европа, които могат да направят изследването. Заради капацитета на лабораториите, днес цялата сутрин разговарям с моите колеги, шефове на компетентни органи на страни от ЕС и вече имаме договорености да ни помогнат в изследването. Въпреки това ние не можем да не направим изследвания на наша територия, ползвайки нашия капацитет", каза д-р Илиев.


По думите му поради спешността на ситуацията и важността това да стане по-бързо е бил обявен конкурс за такъв диагностикум. „Конкурсът се обявява на базата на това кой има право да ги продава", каза директорът на БАБХ и поясни, че в регистъра може да се провери кои фирми могат да продават диагностикума.


Д-р Илиев обърна внимание, че единственият производител на диагностикума в Европа е френска фирма, която може да дава право на други фирми да го продават. Той обясни, че в списъка на регистрация за конкурса е фигурирала само една фирма, която има права от френската фирма-производител да продава диагностикума и добави, че за да не бъде конкурсът само с един участник от БАБХ са поканили да участва и друга фирма, която е участвала в продажбата на диагностикума у нас.


„Оказа се, че тази фирма няма право да продава в България, защото продава през правата на една австрийска фирма, която не е получила разрешение от фирмата-производител да предоставя права за продажба", допълни д-р Илиев и поясни, че затова е останала единствено фирмата, за която се говори в медиите. „Няма друга законова възможност да си набавим диагностикум в момента. Отделно при тази извънредна ситуация, доколкото разбрах от нашата юристка, няма нужда да обявяваме конкурси и можем да сключим договор", каза д-р Илиев.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 22:43 · 12.08.2018
ГЕРБ - МРЪСНИ ПРОДАЖНИ ДЖЕНДЪРИ !
в Българистан, каквото ВОЖДА нареди това е !
Потребител · 18:34 · 10.08.2018
AЧИК ЗАМИТАНЕ ПОД КИЛИМА. И ОЩЕ : "Въпреки това ние не можем да не направим изследвания на наша територия, ползвайки нашия капацитет", каза д-р Илиев. А КАК ОБЯВИХТЕ , ЧЕ ВАШИТЕ ИСЛЕДВАНИЯ, ПОКАЗАЛИ , НАЛИЧИЕ НА ЧУМАТА, А ПОСЛЕ ПРАТИХТЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ САМО ЗА ПОТВЪРЖДЕНИЕ...АМА ПРЕДИ ТОВА БЯХТЕ ИЗБИЛИ СТОТИЦИ, БЕЗ БАБИ ДОРИНИТЕ И ОНЕЗИ В БОЛЯРОВО...ТАЯ ГАД ТРЯБВА ДА ГИ ПЛАТИ, А НЕ ДЪЪЖАВАТА,т.е. НИЕ.Копирано от standartnews.com
Потребител · 18:30 · 10.08.2018
AЧИК ЗАМИТАНЕ ПОД КИЛИМА. И ОЩЕ : "Въпреки това ние не можем да не направим изследвания на наша територия, ползвайки нашия капацитет", каза д-р Илиев. А КАК ОБЯВИХТЕ , ЧЕ ВАШИТЕ ИСЛЕДВАНИЯ, ПОКАЗАЛИ , НАЛИЧИЕ НА ЧУМАТА, А ПОСЛЕ ПРАТИХТЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ САМО ЗА ПОТВЪРЖДЕНИЕ...АМА ПРЕДИ ТОВА БЯХТЕ ИЗБИЛИ СТОТИЦИ, БЕЗ БАБИ ДОРИНИТЕ И ОНЕЗИ В БОЛЯРОВО...ТАЯ ГАД ТРЯБВА ДА ГИ ПЛАТИ, А НЕ ДЪЪЖАВАТА,т.е. НИЕ.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент