Андрей Новаков: БГ предприемачите да не се подценяват сами

Андрей Новаков: БГ предприемачите да не се подценяват сами | StandartNews.com

Ден, след като евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков беше избран за главен преговарящ на ЕС за кохезионните фондове, той пристигна в Благоевград. Там пред младежи и граждани на града той представи първата българска програма A.L.E.C.O., на която е автор.

Десетки хора се събраха в петък в зала „22 септември", за да научат повече за тази програма и как може да кандидатстват за нея. „След две години труд, след доста перипетии, след опровергаването на много скептици, програмата стартира. Тя насърчава 120 пълнолетни предприемачи, без ограничение във възрастта, да осъществят мечтата си. Условията са кандидатите да имат стартирал бизнес (самостоятелен или в партньорство) през последните три години, да притежават изпълним бизнес план и обвързващ ангажимент за стартиране на бизнес или вече да са взели участие в „Еразъм за млади предприемачи", обясни пред аудиторията Андрей Новаков.

За целта са предвидени средства за пътни разходи и 1000 евро за всеки от трите месеца престой зад граница. „Може да се пътува до три държави – в Силициевата долина в САЩ, в Сингапур и в Израел. За първите две пътните разходи са до 800 евро, а за третата – до 600 евро. Изборитъ им никак не е случаен – за Силициевата долина всеки знае, че е едно от най-добрите места за високотехнологични компании, Сингапур пък е една от най-добрите локации за бизнес, а в Израел има най-много учредени фирми на глава от населението. Посредническите организации за кандидатите да се възползват от Програмата A.L.E.C.O. са Фондация „Клъстер информационни и комуникационни технологии", Фондация „Помощ за благотворителността в България" и Софийски университет „Климент Охридски".

„Парите, които се отпускат по програмата, покриват към 75-85% от необходимите общи разходи на човек. Но трябва да има и собствено участие с пари, за да се старае всеки да вземе най-доброто от компанията, в която ще бъде. Програмата не е за всеки. Но ще се радвам и ще има смисъл, ако поне двама души се върнат тук и развият бизнеса си, отворят нови работни места. Трябва да сте активни, защото първите по време ще са първи по право", подчерта Андрей Новаков. Евродепутатъ призна, че разчита изцяло на съзнанието на участниците. Защото не е изключено някой да вземе парите и да не стъпи в компанията, а да ходи на плаж. „Приемете го като инвестиция във вас. Получавате подкрепа, но дали ще успеете зависи от самите вас. Искам да ви дам един съвет – не се подценявайте. Не отстъпвате в нищо на вашите връстници в чужбина. Не се чувствайте като втора ръка хора, а имайте самочувствие. Удовлетворен съм, че Европейската комисия прие програма, предложена от българин.

Евродепутатите идват и си отиват, но остава направеното от тях", каза Андрей Новаков. Той не скри емоцията си, че е в града, в който е започнал неговият път нагоре. „Искам да благодаря на кмета д-р Атанас Камбитов, че повярва преди години в едно момче, което пристигна в Благоевград с автобуса от Пловдив. В тази община научих много, затова при всяка възможност идвам с огромна радост тук", призна евродепутатът.

„Преди два дни Андрей Новаков ми съобщи, че е избран за главен преговарящ по основния регламент за Европейските структурни и инвестиционни фондове след 2020 г. Зарадвах се повече от него. Неговият път тръгна от Благоевград и ние сме страшно горди от това, което постигна, и то само в рамките на половин мандат като евродепутат. За първи път българин бива избран на тази позиция", каза кметът Атанас Камбитов, който бе гост на форума. Той подчерта, че Новаков е добрият пример как младите могат да успеят – с упоритост, труд и способности. „Веднъж като служител на общината бе в командировка в Брюксел. Оказа се, че с автобуса ще закъснее за държавния си изпит, а пари за самолетен билет няма. Казах му, че аз ще му дам парите за самолетен билет, без да ми ги връща, за да може да вземе държавния си изпит. Това е една от най-добрите ми инвестиции", припомни с усмивка кметът. Д-р Атанас Камбитов бе категоричен, че Програма A.L.E.C.O. е доказателство, че Андрей не спира да помага на младите хора, в случая на младите предприемачи, на които се осигурява близо 4000 евро финансов ресурс за стартиране или развитие на бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай