18:25 ч.

11.10.17

2 мин.

0

0

0
Агенти ще ни продават акции

Агенти ще може да ни предлагат инвестиране на средства чрез покупка на акции на фондовата борса. Това предвижда нов закон за пазарите на финансови инструменти, който беше приет от Министерски съвет и предстои да бъде внесен в парламента.


Законът ще даде възможност на инвестиционните посредници да сключват договори с обвързани агенти. Те може да бъдат физически лица или търговски дружества, които срещу възнаграждение ще предоставят определени услуги от името на един инвестиционен посредник. Предвижда се обвързаните агенти да се регистрират в Комисията за финансов надзор след като докажат, че отговарят на определени изисквания за образование, опит и добра репутация.


Нов момент в закона е въвеждането на изисквания, които инвестиционните посредници трябва да спазват при използването на т. нар. алгоритмична търговия. Развитието на технологиите през последното десетилетие позволяват участниците на финансовите пазари да ползват алгоритмична търговия, при която се използва компютърен алгоритъм при вземане на решението да се инвестира, като автоматично се определят елементите в нареждането за покупка или продажба на ценни книжа при ограничена или нулева човешка намеса. Например на компютъра ще може да бъде зададено да купува или продава при достигане на цената до определено ниво, след което сделките ще стават автоматично. Да се въведат и по-подробни изисквания за добра репутация, професионална квалификация и опит на шефовете на инвестиционни посредници, предвижда още проектът.


С новия закон ще се създаде и нов вид многостранна система за търговия – пазар за растеж. При него не по-малко от 50 на сто от емитентите, чиито финансови инструменти са допуснати до търговия, трябва да са малки и средни предприятия. Така например на фондовата борса ще може да се обособи специален пазар, на който ще се търгуват акции на малки фирми, като правилата за допускането им до търговия ще бъдат по-облекчени. Създаването на пазари за растеж ще насърчи малкия и средния бизнес да набира капитал чрез капиталовия пазар в страната, се посочва в мотивите.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент