50 000 работещи искат да се обучават с ваучери

50 000 работещи искат да се обучават с ваучери | StandartNews.com

Над 50 000 работещи българи са поискали да се включат в различни обучения с ваучери, осигурени по европрограма. В някои региони дори одобрените не могат да започнат курсовете, защото няма достатъчно желаещи или няма база, разказа Би Ти Ви.

Към момента малко над 8000 души са получили ваучерите си. Най-много са за обучения за придобиване на професионална квалификация.

Сред най-желаните специалности са вътрешни и международни превози на товари и на пътници. Над 1500 пък са издадените ваучери за обучение по чужд език, като най-голям е интересът към английския.

Доставчиците на обучение по европрограмата не са длъжни да правят курс, когато няма достатъчно желаещи. Центровете твърдят, че сред причините да се стигне до казуса е забраната да се провеждат дистанционно обученията.

Друга причина е забраната висшисти да кандидатстват по програмата, както и изискването за съфинансиране от страна на одобрените. Според специалисти, ако групите бяха отворени и за висшисти, щяха да са пълни.

Заради невъзможността много хора да започнат обучение се очаква да останат пари по програмата и да се обяви нов прием. Тогава тези, които не са започнали курс, ще могат да сменят желанието си и да се включат в друг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай