40 млн. евро от ЕС за дялови инвестиции

40 млн. евро от ЕС за дялови инвестиции | StandartNews.com

40 млн. евро от ЕС са предвидени за дялови инвестиции във фирми с потенциал за растеж. Това ще стане чрез специален фонд към „Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД (ФМФИБ, или т.н. Фонд на фондовете). Като наред със средствата от ЕС ще бъде привлечено и частно финансиране за компаниите. Фондът на фондовете стартира пазарни консултации по създаването на финансовия инструмент „Фонд Мецанин/Растеж", обявиха от Министерството на финансите. Това е третият пореден публикуван финансов инструмент, съфинансиран по ОП „Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 . Със стартирането на консултациите по създаването на този фонд към пазара вече са насочени над 80% от общо предоставения за управление от Фонда на фондовете ресурс за дялови и квази-дялови финансови инструменти по програмата.

Инструментът „Фонд Мецанин/Растеж" е с бюджет 40 млн. евро от ОПИК, като се очаква да бъде привлечено частно финансиране от близо 27 млн. евро. Фондът ще инвестира в малки и средни предприятия с потенциал за растеж и в зряла фаза на развитие, предимно чрез дялово и квази-дялово участие.
„Фонд Мецанин/Растеж" може да осигури достъп до алтернативно финансиране за фирми с високи темпове на растеж и с планове за разширяване на дейността в България и чужбина, да подпомогне разширяването на производството и капацитета, както и развитието на нови продукти. Наред с това, инструментът ще обърне внимание на укрепването на управленския капацитет, корпоративното управление и системите за отчетност на предприятията с цел повишаване конкурентоспособността им, предвид предизвикателствата пред бизнеса в световен мащаб. Стартиралият пазарен тест за новия фонд цели оптимизация на структурата на „Фонд Мецанин/Растеж", за да отговаря на пазарните нужди, и е насочен към заинтересовани страни като например фонд мениджъри, инвеститори и потенциални крайни получатели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай