13:40 ч.

17.03.17

1 мин.

0

1

0

Земеделци с кредити заради забавени субсидии

от Владимир Симеонов |

Земеделци с кредити заради забавени субсидии

Забавени субсидии принуждават много земеделци да теглят банкови кредити, за да купят семена и да подготвят продукция за новата стопанска година. Някои имат спестени пари и се справят без заеми, но повечето разчитат на кредити. „Малко са ни другите проблеми, а сега се прибави и нов – ненавременното изплащане на субсидиите. Просто залагат срещу кредита субсидиите, които трябва да получат. После банката директно си спира помощите. Обещаха ни до края на този месец да ни платят парите по схемата за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци, но не вярваме", казва Георги Кафтанов, председател на Сдружение „Югозапад 2013".


Голям проблем за бранша си остава и вноса - не само легален, но и нелегален, на зеленчуци и плодове и от Европейския съюз, и от трети страни, които не са с добро качество. Най-много това важи за съседна Гърция. Според Кафтанов държавните институции се борят срещу нерегламентирания внос на земеделска продукция у нас. Правят се опити да се ограничи този процес, но не може да се спре. Наши търговци вземат на ниски цени от южната ни съседка стока и я пласират по пазарите. Евтини са, защото са некачествени. На практика българският потребител яде нещо, за което няма гаранция, че е с добро качество. „Ние пък основно търпим загуби от нереализирана продукция. Идва гръцката стока и събаря цените", обяснява Кафтанов.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 14:48 · 17.03.2017
бря много са я закъсали
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент