Зърнопроизводителите не дават земя за чужденци

Зърнопроизводителите не дават земя за чужденци | StandartNews.com

Даването на възможност за безконтролна продажба на земеделски земи на чужденци представлява риск за националната сигурност. Това мнение споделят както националистите в парламента, така и браншовата организация на най-мощните земеделци у нас – зърнопроизводителите, стана ясно от дебат в bTV.

За нас собствеността на земеделската земя е от стратегическо значение за националната сигурност на България, обяви председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Светослав Русанов.

Той призна, че и сегашните ограничения се заобикалят лесно с регистрация на фирма у нас. „Не е имало пречка те да инвестират своите капитали в България. Това не се случва, случва се придобиване на земеделска земя, поражда се една зависимост, една съвременна форма на робство срещу по-високи ренти, като така се изнудват земеделските производители", продължи Русанов.

Депутатът от патриотите  Десислав Чуколов припомни: „Преди няколко месеца руският депутат Толстой доста дебелашка шега си направи за това, че са купили половин България. Всички се възмутиха. Реално половин България може да е купена от Турция от нейни бизнемени. Ако падне това ограничение, какво пречи цяла България да бъде купена?".

Нито турците, нито танзанийци са дошли. Българската земеделска земя се купува основно от хората, които работят земята, контрира бившият земеделски министър Мехмед Дикме. По думите му бизнесът от югоизточната ни съседка е избрал да инвестира предимно в Румъния.

,

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай