Заради свинската чума: Конфискуват сандвичи на румънските туристи

Заради свинската чума:  Конфискуват сандвичи на румънските туристи | StandartNews.com

Масов отстрел на глигани започва в област Добрич

Забранява се вносът у нас на свинско месо и продукти от него, предназначени за лична употреба. Ако бъдат открити такива храни при проверка на пътниците, влизащи в България, те ще бъдат изземвани и унищожавани. Колите, които влизат от държавите членки на ЕС, ще бъдат дезинфектирани.

Това са част от мерките срещу африканската чума по свинете, обяви шефът на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич д-р Анелия Андонова пред членовете на Епизоотичната комисия. Според началника на отдел "Здравеопазване на животните" в ОДБХ д-р Борислав Каменов, най-голямата заплаха за навлизането на африканската чума на територията на България е очакваният голям поток на туристи от Румъния и Унгария.

Масов отстрел на глигани започва в област Добрич. Целта е драстично намаляване на популацията им заради откритите 15 огнища на заразата в окръг Тулча, Румъния. Той е на 120 км от сухопътната граница с България.
Въпреки че ловният сезон се открива на 1 октомври, тази година отстрелът ще започне по-рано. На територията на стопанството в Тервел има 387 възрастни животни, от които трябва да бъдат отстреляни 350.

Африканската чума е изключително устойчиво заболяване, като термичната обработка на месото трябва да е минимум 30 минути на 60 градуса, в околната среда тя издържа повече от две седмици, в месни продукти - около 6 месеца. В замразеното месо заразата остава с години.
Африканската чума не е опасна за хората, но води до масова смъртност при дивите и питомните свине. Срещу нея няма ваксина, както и лечение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай