Тютюнджии с по 2-3 договора, за да не останат без пари

Тютюнджии с по 2-3 договора, за да не останат без пари | StandartNews.com

Парен каша духа. Тютюнджии в Пиринския край масово са сключили договори с по 2-3 фирми за предаване на продукцията от тазгодишната реколта. На практика стопаните ще видят кое дружество дава най-добра цена и плаща веднага, за да му дадат произведения тютюн. „Правят го, тъй като стотици тютюнопроизводители останаха излъгани от гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис" и още не са си взели парите за предадените количества „зелено злато" от реколта 2016". През март представители на дружеството увериха, че до края на май ще платят всичко. Но ги няма никакви, нямаме никаква връзка с тях към момента", заяви кметът на сатовчанското село Вълкосел – Сюлейман Арунов.

Само в това селище гръцката фирма дължи пари на 180 тютюнопроизводители. За 150 тона тютюн дължимата сума е почти 1 милион лева. Затова земеделците правят по 2-3 договора. „Не вярвам фирмите, които не получат от стопаните договорения тютюн, да ги съдят. Тези договори са лист хартия, по-скоро статистика, а не с някаква юридическа стойност. Хората са в правото си да искат да си гарантират плащане на продукцията, а не да останат без стотинка заради некоректни търговци", смята кметският управник на село Вълкосел.

Месните тютюнджии са категорични, че търпението им към гръцката фирма се изчерпва. Те стягат бунтове, ако до края на този месец не си получат всички пари. „Живеем без пари, на вересия сме месеци наред, разчитаме на помощ от свои близки, които са на гурбет в чужбина. Положението е нетърпимо. Дано гърците ни платят до края на май", споделят стопани от община Сатовча.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай