Танева: Губим 400 млн. лв. от санкциите срещу Русия

Танева: Губим 400 млн. лв. от санкциите срещу Русия | StandartNews.com

Санкциите срещу Русия предизвикаха недоволството в земеделието. В следствие на политическо решение пострада хранителната индустрия на цялата общност. Нужни са усилия да се възстановят нормалните търговски отношения.

Това заяви земеделският министър Десислава Танева тази сутрин пред БНТ. Тя пресметна, че до края на месец май загубите на хранителната индустрия и земеделския сектор след въвеждането на санкциите срещу Русия достигат  размер от 400 млн. лева - от тях 220 млн. лв. са пряко в сектор "Мляко".

"Има индикации, че през юли темата ще бъде поставена под внимание, за да се ограничи свръхпроизводството от определени държави", уточни Танева. 

Тя коментира и решението на Великобритания да напусне ЕС, както и пазарните последици от него: "1/3 от износа за Великобритания е зърно - основно слънчоглед и царевица, след това пилешко месо и млечните продукти. Решението за Brexit няма как да се харесва на който и да е от нас. Ръководството на ЕС трябва да си даде сметка, че резултатът от референдума е оценка на това как се е управлявало досега".

"Призовавам да се намали бюрокрацията и да се определи стратегия за бъдещото развитие на общността", изтъкна Танева. По думите й, Член 50, който регламентира напускането на държава от Съюза, е твърде общ, предстоят 2 години, в които ще се договорят условията по излизане от ЕС.  "Надявам се Великобритания да остави възможността за българските граждани да продължат да работят", сподели министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай