Село ще привлича туристи с улов на пъстърва

Село ще привлича туристи с улов на пъстърва | StandartNews.com

Модерно рибовъдно стопанство за пъстърва ще води гости в кресненското село Горна Брезница. Инвестиционното предложение е на фирма "Ванико-2015" ООД. То е внесено в община Кресна и в Регионалната инспекция по околната среда и водите. Инвеститорът иска да създаде модерно рибовъдно стопанство с технологичен цикъл за биологично производство, както и реконструкция на съществуващи в местността Големите явори стопански сгради. Там ще има два рибарника и три постройки. Имотът е с обща площ от 3501 кв. м. В него има изградена система от шкарпи, канал и каптажи за пълнене и изпразване на рибарниците от Равна река. Възложителят предвижда реконструкция на съществуващите в имота сгради и съоръжения и създаване на модерно рибовъдно стопанство.

До терена има изграден питеен водопровод от каптаж в Горна брезница, който се предвижда да бъде подменен. Отпадъчните води ще се заустват в предвидена за изграждане изгребна яма в границите на имота. Дължината на трасето на довеждащия канал, който ще бъде реноструиран, ще бъде 61 метра.

До бъдещото пъстървово стопанство ще се стига по полски път, предвижда се разширяването му, както и изграждане на подподрна стена с цел изместване на коритото на Равна река извън имотните граници. Ще се направи и мост с дължина 15 метра. По предварителни сметки в рибовъдното стопанство ще се произвежда до 7-8 тона пъстърва на година. „Надяваме се, че заради улова на пъстърва тук ще идват повече туристи от страната и чужбина", казват местните хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай