Розопроизводителите прекратяват протестите

Розопроизводителите прекратяват протестите | StandartNews.com

Представители на розопроизводителите и на дестилериите, които изкупуват розов цвят, подкрепиха идеята за създаване на специален закон за розата, който да регламентира ясни правила по цялата верига на производство.

След тричасова среща в Министерството на земеделието производителите обявиха, че спират протестите си. Розоварните ще изкупят розов цвят повече отколкото им е нужен, за да не се стигне до унищожаването му, решиха от бранша.

„Поеха ангажимента, че ще поемат допълнителни количества от набрания розов цвят, за да може малко да се успокои обстановката при розопроизводителите. Цената не бе коментирана. Себестойността на розовия цвят, производството е 2 лв. и трябва да има съответна печалба на тези 2 лв.", каза Зара Клисурова от Сдружението на розопроизводителите.

За да бъдат подпомогнати стопаните в кризисната ситуация, ще бъде отпусната държавна помощ „Деминимис". Тя обаче ще бъде предоставена само на регистрирани земеделски производители. За да не се стига до такива ситуации, спешно ще бъде изработен нов закон за розата, който ще изисква предварителни договори за изкупуване на суровината и контрол по цялата верига.

След няколкодневни протести на розопроизводителите срещу ниските изкупни цени на розовия цвят министърът на земеделието се среща днес и с дестилериите, които произвеждат розово масло. Според протестиращите цените на розите тази година са три пъти по-ниски отколкото миналата година и това води до загуби за земеделците и изкореняване на розови насаждения.

"Целта на днешната среща е да се разграничат коректните дестилерии от тези, които работят с вносна суровина. В момента има нелоялни производители, които ползват вносни продукти от Иран, Турция и Тунис, смесват ги с българското розово масло и по този начин компрометират качеството и марката му на световните пазари", смята земеделският министър Румен Порожанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай