Разбраха се за парите за животновъди

Разбраха се за парите за животновъди | StandartNews.com

Консенсус за разпределението на извънредната помощ за мляко от 11,3 млн. лв. беше постигнат по време на заседание на Консултативния съвет по животновъдство, съобщиха от Министерството на земеделието. Бяха предложени различни варианти за съотношение между едрите преживни животни - биволи и крави и дребните – овце и кози-майки. Представители на браншовите организации ги обсъдиха и изразиха мнение, като се обединиха съотношението едър–дребен добитък да бъде 1:7. Точните ставки за подпомагане ще бъдат определени с нова заповед на министъра на земеделието Румен Порожанов. За получаването й от стопаните няма да бъде изисквано да подават заявления. Подпомагане ще бъде дадено за 398 хил. крави и биволи и за около 1,3 млн. овце и кози.

Освен извънредната помощ животновъдите ще получат и de minimis в размер на 7,5 млн. лв. Беше прието и предложението на браншови асоциации изплащането на извънредната помощ за подкрепа на млекопроизводителите от 11,3 млн. да стартира своевременно, за да бъде получена още през август и да не се чака одобрението на подпомагането по de minimis. То ще бъде разгледано на следващо заседание на УС на Държавен фонд „Земеделие".

Финансирането се извършва с цел да подпомогне стопаните за преодоляване на ценовите диспропорции в млечния сектор и да даде възможност за осигуряване на фуража за изхранване на животните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай