Преговори за плащане на тютюна и след 2020 г.

Преговори за плащане на тютюна и след 2020 г. | StandartNews.com

Водят се усилени преговори за подпомагане на тютюнопроизводителите в страната с премии и след 2020 г. В момента преходната национална помощ по Наредба №2 е регламентирана от ЕС за тази и следващите 2 години. Държавата се опитва да осигури помощ за стопаните и след този фиксиран период.

„Засега единственото сигурно изискване, ако има зелена светлина за такова подпомагане и след 2020 г., е тютюнопроизводителите да бъдат регистрирани в Общинските служби по земеделие до 31 март тази година. Появят ли се и други условия, ще информираме своевременно стопаните", коментира кметът на община Сатовча – Арбен Мименов, който е и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн.

Преди дни на провелия се Консултативен съвет бяха определени ставките на премиите за различните сортове тютюн, произведен през 2017 година. За сорт „Басми" до 1 тон продукция цената е 2,41 лева за кг, за реколта между 1 и 2 тона – 2,34 лв., а за над 2 тона – 1,56 лв.. За сорт „Каба Кулак" цената е една – 1,23 лв., както и за сортовете „Бърлей" – 0,90 лева за килограм, и „Вирджиния" – 0,75 лева за килограм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай