Шефът на агенцията по горите подаде оставка
Прибираме добра реколта от грозде


20:30 ч.

13.09.18

2 мин.

0

0

0

Преговори с веригите за цената на хляба

от Стандарт |

Преговори с веригите за цената на хляба

Порожанов води търговците при премиера заради надценките


Среща на търговските вериги с премиера Бойко Борисов заради цената на хляба подготвя земеделският министър Румен Порожанов. "Започнал съм разговори с големите търговски вериги. Ще предложа на премиера, след като направя индивидуалните срещи, да направим и при него среща за цените на хляба, защото те са регулатор", посочи земеделският министър. Той обясни, че веригите имат една своя надценка на продуктите. И даде пример с млечните. "Ако едно сирене или кашкавал отидат на цена от 10 лева, 30 % остават във веригите. Направихме много разговори тези месеци с производители, преработватели от млечния сектор за това кой прибира разликите. При калкулацията на сиренето и на кашкавала, надценките отиват във веригите. Така че ще направим тези разговори, особено за цената на хляба. Надявам се да няма увеличение", коментира Порожанов. Министърът обаче обясни, че има реални предпоставки да се увеличи цената на самуните, но темата е много чувствителна. Порожанов посочи, че нивата на пшеницата са стигнали близо 350 лв. за тон, като кампанията е стартирала на 290-295 лв. Увеличението е близо 20%, което е една от предпоставките за вдигането на цената на хляба. Друг фактор е скокът на природния газ и тока. Порожанов коментира още, че по данни на статистиката, за последните 8 г. консумацията на хляб у нас е намаляла - от 109 кг на година на човек, на 80 и няколко килограма.
В чирпанското село Могилово, където откри гроздобера, Порожанов коментира и темата с чумата по овцете и козите. Той съобщи, че от вторите проби, взети от добитъка в Болярово, има такива, които отново са изпратени за потвърждение на комисията във Франция за наличие на антитела. Министърът отбеляза още, че в края на миналата седмица на специален форум в Брюксел страната ни е получила положителни оценки за превантивните мерки срещу болестта.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент