Представят наградени бг вина в Ню Йорк

Представят наградени бг вина в Ню Йорк | StandartNews.com

Родните медалисти от Concours Mondial de Bruxelles с презентация в САЩ през октомври

Презентация на български вина, получили медали в едно от най-престижните винени състезания - Concours Mondial de Bruxelles, ще има през октомври в Ню Йорк. Това съобщи Меглена Михова, която от години налага български марки на силно конкурентния пазар на Белгия, Холандия, Люксембург и САЩ и с чиято помощ Concours Mondial de Bruxelles дойде в Пловдив през 2016 г.

На тазгодишния конкурс, който се проведе от 5 до 7 май във Валядолид, България бе в топ 10 на страните, подали най-много вина за участие в надпреварата. "Тази година сме единствената източноевропейска държава в топ 10", каза Меглена Михова. Страната ни имаше и представители в 320-членното жури, които дегустираха и оцениха 9080 проби. Все още не е ясно кои са тазгодишните победители в конкурса. През 2016 г. българските вина спечелиха над 100 медала, като четири от тях получиха голям златен.

"Българското консулство в Ню Йорк ни помогна да представим наградените вина в конкурса през 2016 г. Направихме и презентация през декември 2015 г. като анонс за предстоящото домакинство на страната ни. Това представяне бе на много високо ниво, присъства посланикът на Белгия в САЩ, имаше хора от американската администрация, търговци и журналисти", каза още Меглена Михова. "С генералния консул в Ню Милен Люцканов работим много добре", допълни Петър Джанев, който живее в Голямата ябълка и от 3 г. представя бг вина в ресторанти и магазини. Според него българските вина се харесват на американците, но все още не са толкова популярни, колкото ни се иска на нас.

"Отнема доста време да се навлезе на американския пазар, той е много конкурентен, с много добри вина от целия свят", каза още Джанев. И посочи, че аржентински и чилийски вина се рекламират там през последните 20 -30 г. А износът и маркетингът на Чили са с държавна подкрепа, което прави вината им много конкурентни. Джанев посочи, че американците са отворени да пробват новото. През последните години голям хит са станали органичните вина на "Едуардо Миролио", както и направените от типичните български сортове мавруд и рубин.

Меглена Михова посочи, че бг вината имат сериозен ръст в САЩ през последните години, но потенциалът е много по-голям от това, което се продава. "Предразсъдъците там са много по-малки, отколкото в някои европейски страни. Например в Холандия дълги години бг виното е било синоним на лошо качество", каза още Михова. Имиджът на българското производство е бил влошен през 90-те години, когато започнали да се изнасят вина, направени от зелено грозде. И въпреки, че през последните години избите ни влагат много усилия и продуктите ни са с много добри характеристики, петното от онова време трудно се изчиства.

Меглена Михова обясни още, че цената на едно вино не е най-важния елемент за неговия маркетинг. Трябва хората да го видят и опитат, марката да е позната и да е на мода. Защото търговците от големите вериги, които ще го купят, няма да искат да харчат много средства и време за популяризирането му. И когато в тази насока се положат усилия, те дават резултати. Меглена Михова съобщи още, че български вина вече се продават в белгийския "Карфур", а след конкурса в Пловдив там е влязло и едно от вината, получило голям златен медал.

"За нас най-ефикасната промоция е презентация в магазин - да сме с чашата пред консуматора. Накараш ли го да го опита, той ще го хареса. Но това е трудоемко", каза още Михова. Тя посочи, че провеждането на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив през 2016 г. е било огромна реклама за страната ни. Защото на конкурса дойдоха 330 дегустатори, търговци, производители и журналисти, пишещи за вино от цял свят.

"Фактът, че има над 500 страници, публикувани в над 30 страни по света, е уникална реклама за България. Един от журналистите написа статии за френски списания, в които никога не е имало 4 страници за България. Едното от тях е професионално за производители, другото - в луксозната гама. Това предизвиква интереса на купувачите", каза още Михова. И допълни: "Не е важно дали си голям или малък производител на вино. В Америка виждаме ясен ръст на продажбите, защото тези хора дойдоха в Пловдив като членове на журито, танцуваха хора, видяха вината в избите. Те бяха емоционално заангажирани с България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай