Порожанов очаква още огнища на птичи грип

Порожанов очаква още огнища на птичи грип | StandartNews.com

Над 1 млн. яйца ще бъдат изтеглени заради огнищата на птичи грип у нас. Това се налага, за да не се разпространява болестта, която обаче не е опасна за здравето на хората, обясни в ефира на БНТ земеделският министър Румен Порожанов.

По думите му, птичият грип вече втора година е проблем за българските птицевъди. Властите очакват да се появят още нови огнища, така че трябва да се предприемат сериозни мерки срещу заразата. В момента сме в интензивен процес на вземане на проби, допълни министърът.

Той коментира и опасността с епидемията по свинете, която вече застрашава и границите на България. "Африканската чума наближава към България и вече е на около 150-160 км, ще трябва да предприемем превантивни мерки и адекватни решения срещу заболяването. Самите собственици на свинеферми и стопанства вече предприемат допълнителни мерки, заяви той. - Единият източник на болестта са храни като пресни колбаси, които могат да бъдат пренесени от туристи, идващи от заразени райони. Дивата свиня също е разпространител на африканска чума", допълни Порожанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай