Порожанов: Лобисти стоят зад протестите на животновъдите

Глоба 860 000 евро + 60 000 евро лихва на ден ни чака заради земята за чужденци

Порожанов: Лобисти стоят зад протестите на животновъдите | StandartNews.com

В сектор „Животновъдство" има много схеми за подпомагане. Годишно той се подпомага с между 140 и 150 млн. лева по европейски и национален път. Има проблеми в млечния сектор в Европа, обяви земеделският министър Румен Порожанов пред bTV. Така той коментира заканите за протести от страна на седемте организации на животновъди, засегнати от наскоро публикуваната министерска Заповед № РД 09-576 София, 19.07.2017 г. Тя определя размера на допълнителното плащане по схемите за извънредно подпомагане, съгласно Делегиран регламент 2016/1613, на земеделски стопани, отглеждащи крави, биволици, овце-майки и кози-майки.

Министър Порожанов уточни, че проблемите в сектора намаляват. Той посочи, че съотношението между говедовъдството и овцевъдството е 13:1 и 20:1 което е несправедливо. Фермерите настояват 11 милиона лева да бъдат дадени на малките ферми с до 50 животни. Регламентът обаче не казва изрично, че ще се финансират именно такива стопанства. Въпреки това земеделският министър увери, че ще направим още веднъж анализ за подпомагане на животновъдите.

Не искам да взимаме прибързани решения и ще изслушаме всички мнения следващия четвъртък. При нас няма подпомагане като бърза помощ, а по определени направления, заяви той.

Порожанов допусна, че целта е да има някакво напрежение от страна на определен лобист, но отказа да го назове. По думите му няма предпоставки за някакъв драматизъм. "Винаги има недоволни в сектор, защото има много направления. не е вярно, че българските фермери получават най-малко в ЕС, ние сме в средното ниво". По повод мораториума върху продажбата на земеделска земя, министърът каза: - Темата е поставена от 2014 г. Аз като земеделски министър съм длъжен да съобщя на правителството от какво сме заплашени поради това решение.  Предстои ни образуване на наказателна процедура за несъответствие по договора за членство в ЕС. С подобно ограничение са Полша и други страни в Източна Европа. Заплашени сме от санкция от 860 000 евро + 60 000 евро лихва на ден, ако не отстраним несъответствието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай