Полезащитните пояси в Добруджа вдигат добивите

Полезащитните пояси в Добруджа вдигат добивите | StandartNews.com

Лесовъди от Североизточно държавно предприятие проведоха заседание, чийто домакин бе Държавно горско стопанство Добрич. Темата бе полезащитните пояси и тяхното значение, като участие във форума взеха над 120 служители на горски стопанство в Добрич, Балчик, Генерал Тошево, Тервел и Суворово, както и представители от Изпълнителната агенция по горите, Регионалната дирекция по горите, от Лесозащитна станция – Варна, и лесовъди на частна практика.

Д-р инж. Йордан Петров сподели пред горските служители, че полезащитните горски пояси представляват едва около 2% от териториите, които се ползват за земеделски нужди, а увеличават добивите от селскостопански култури от 20 % до 30%. „Собствениците и ползвателите на земеделски земи също трябва да подкрепят усилията за опазване и поддържане на поясите. Тези зелени ивици, създадени преди повече от 60 години, са безценни съоръжения против ветровата ерозия и убежище за животинските видове в района. Поясите имат и изключителен икономически ефект.

Те създават микроклимат за поддържане на влажността на въздуха, благодарение на който добивите на нашите земеделски стопани са 20-30% по-високи в сравнение с тези, които отчитат румънските им колеги в съседство", подчерта инж. Петров. Създадени преди повече от половин век полезащитните горски пояси, които и до днес са съхранени в Добруджа – североизточната част на страната ни, са уникални по рода си в цяла Европа.

Пред колегите си директорът на Държавно горско стопанство инж. Цанко Николов, сподели, че поясите представляват 1 700 хектара от територията на стопанството. По думите му полезащитната мрежа, изградена преди десетилетия със съвместните усилия на лесовъди и земеделски експерти, обхваща общо около 5 000 хектара в пределите на Добруджа. Анализът на горските служители е показал, че всеки горски пояс е проектиран с ширина между 18 и 24 метра, като в периферията му са засадени овошки.

В рамките на заседанието лесовъдите са набелязали и конкретни мерки за поддържането им, като се цели развитието на полезащитните горски ивици, запазване на площта и плътността им, а от своя страна всичко това ще доведе до запазване и на екологичните функции, които изпълняват. Горските служители са извършили и оглед на терен, при който са обсъдени различни методи за опазване и естествено възпроизводство на горите.

„Действащата наредба дава добра възможност за индивидуален подход към всеки обект, така че дългосрочно да подпомагаме естествения ход на възобновяване на залесените площи, съобразно тяхното състояние, специфики и климатичните особености", е отбелязал директорът на Североизточното държавно предприятие инж. Веселин Нинов, съобщават от пресслужбата на предприятието.

При огледа на терен още лесовъдите са отделили и специално внимание на залесяванията, растежа и устойчивостта на насажденията на територията на добричкото горско стопанство и ефектът от тях, напреди преди около 20 години с лесопосадъчни машини по подобие на използваните в земеделието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай