Отварят рая за винари и кулинари

Отварят рая за винари и кулинари | StandartNews.com

Градът на виното и деликатесите, наричан раят на ценителите на изтънчените вкусове, отново отваря врати в Пловдив. Палата 11 на Международния панаир се превръща в кръстопът на виното и деликатесите, където се събират храни и напитки от най-висок клас. Той развива концепцията за съвместно представяне на фирми от „Винария" и „Фудтех".

Градът на виното, създаден в партньорство с Националната лозаро-винарска камара /НЛВК/ преди четири години, сега ще бъде още по-голям.

„Фудтех 2018" ще бъде фестивал на креативната кухня, тъй като ще покаже много богат спектър продукти от различни видове и региони, казват организаторите. Основната част от експозициите са на български производители. Дистрибутори ще презентират марки от Гърция, Италия, Франция, Холандия, Белгия, Испания, Германия, Норвегия, Великобритания, Австралия, Аржентина, Нова Зеландия. Така всеки ще може да подбере съставки от различни кулинарни направления, които да комбинира според фюжън модата.

Хитът на "Фудтех 2018" ще бъдат сиренето и кашкавалът от магарешко мляко. Те помагат при редица заболявания, включително анорексия, обясниха изложителите от фирма „Мар-Ив 2016". Продуктите са от ферма в сливенското село Селиминово, където животните се отглеждат пасищно.

Телешко месо клас „Премиум" от порода „Блек Ангъс ще зрее пред очите на клиентите в дизайнерска хладилна витрина на щанда. По време на барбекю шоу готвач ще пече на скара различни видове месо, а презентация ще разкрие особеностите на висококачественото месо.

Производителите на млечни продукти ще се състезават не само в асортимента, но и в гаранциите за качество. Те идват от затворения цикъл, който позволява да се прилага стриктен контрол от фермата до магазина.
Фермерски пазар ще допълва вкусната палитра с яйца от пъдпъдък, сладка и сиропи от биоплодове, сушени плодове и зеленчуци, ядки, продукти от овче, биволско, козе и краве мляко, различни видове чай, хляб с квас.

При консервите вече се налага гурме линията. Посетителите ще тестват специалитети, създадена съвместно от професионални готвачи и баби пастети от маслини, билки, чушки, патладжани, готови ястия от зеленчуци.

И както повелява традицията, храните се съчетават с първокласни напитки. На "Винария" ценителите ще дегустират първото в света сертифицирано витализирано вино, отлежавало девет месеца под звуците на творби от Лудвиг ван Бетовен. То има мощен енергиен заряд, казват от бутиковата изба „Балар". Причината е, че акустичните вълни променят излъчването на молекулите и така се мултиплицират положителните качества на напитката. Първата колекция витализирано вино е Мерло х Пети вердо, реколта 2013. Направени са само 320 бутилки.

В Конкурса за иновации се състезава малиновото вино „Трастена", направено от био сертифицирана суровина без изкуствени добавки. Използвана е древна рецепта на монасите от някогашния манастир „Св. Пантелеймон" в Стара планина, където сега се намира плантацията от малини.

Интерес ще предизвикат и арт бутилките на Friends Beverage Group - компания от САЩ, положила началото на новата категория „Вино за забавления". Ексцентричните опаковки идват само месец след световната премиера в Ню Йорк, подчертаха от „Адвантис Ко", официален вносител на Friends Fun Wine у нас и в 11 страни в региона. Арт бутилките - алуминиеви от 330 мл и стъклени от 750 мл, допълват серията кенове, в които за първи път в света са предложени вино и коктейли на винена основа, съчетана с кафе, кокос, кола, ягода, праскова. Сред новостите на „Винария 2018" е и сомелиерски тезгях – енергиен хармонизатор на виното, който няма аналог в световен мащаб, според неговия създател Дарин Божков. В оригиналната мебел е вграден планински кристал, предпазващ от енергийно замърсяване.

Посетителите ще опитат реколта 2017, ще съпоставят вкусовете на вина от Италия, Португалия, Франция и други страни, на продукти от дестилерии в Сърбия, Черна гора и Босна, на различни марки уиски, коняк, узо, ракия.

Храни с код "зелено"

Макарони и пасти, от които е премахнато всичко вредно – глутен, ГМО, трансмазнини, са сред изненадите на „Фудтех 2018". Те са направени от царевица от екологично чисти райони в Аржентина. В натурална почва са пораснали и българските трюфели, които са суровина за изискани продукти и вече заемат сериозни позиции на световния пазар.

На изложбата ще бъдат презентирани лешников и фъстъчен крем с високо съдържание на ядки плюс екстракт от розмарин и зелен чай, показващи, че и сладкишите може да са здравословни. Ново поколение био енергийни напитки съчетава растения с доказани благотворни качества (зелен чай, джинджифил, мента, лайм) и семена от чия. Ще има студено пресовани сокове от ябълка и от арония, като плодовете са отгледани без химикали.
В борбата срещу наднорменото тегло помага и иновативен български продукт, спечелил награди във Франция, САЩ, Китай, Русия. Хранителната добавка, създадена от проф. д-р Димитър Памуков, е изцяло натурална, топи мазнините и целулита, има детокс ефект.

Веднага след откриването на „Фудтех 2018" ще се състои дискусионен клуб „Детско и ученическо хранене. Средиземноморска диета", организиран от Националния омбудсман, министерствата на здравеопазването и на образованието, Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Новост от европейски мащаб е високо белтъчният хляб, подходящ за болни от диабет и съредчносъдови заболявания. Той е разработен от Института по криобология и хранителни технологии, произвеждащ ястия за космонавти. Дебют правят и два продукта на Института за изследване и развитие на храните. В диетичните безглутенови кексчета се използва брашно не от пшеница, а от царевица и нахут, а захарта е заменена с брашно от рожков и естествен подсладител с ниска енергийна стойност. Пастетът от птиче месо и зеленчуци, обогатен с пробиотици, е с по-малко мазнини и повече протеини.

Освен във "Фудтех", вкусни и полезни допълнения към диетичното меню може да се намерят и сред екопродуктите, които ще бъдат показани в Специализираната изложба „БиоАгра". Съставки за прочутата средиземноморска диета ще предложи изложбата „Вкусове от Италия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай