Очакват рекорден добив на жито

Очакват рекорден добив на жито | StandartNews.com

Изнасяме 2000 тона десертни праскови основно за Букурещ и Констанца

Жътвата е към своя край. Добивите са по-високи от очакванията. Ще приключим годината с най-високия добив, който България някога е имала. Това обяви в сливенското село Гавраиолово министърът на земеделието Десислава Танева. Тя беше гост на ХV-ия по ред празник "Златна праскова". Тази година добивът на праскови в България се очаква да бъде с 16% по-висок от 2015 г., каза министър Танева. Производителите на праскови остават в групата на най-високо подпомогнатите плодове от трайните насаждения, допълни тя. "Въведохме подкрепа, съгласно която всички малки и средни стопанства ще получават по-висока ставка на декар при доказан добив. Това ще допринесе за по-големи доходи за земеделските производители и повече българска продукция на пазара", каза Танева.

"Особено съм щастлива, че тази година голямата награда за производител на праскови отива при жена. Това е предизвикателство към мъжете", заяви министър Танева. Тя връчи "златни ножици" на победителя в конкурса за производител на праскови, обявен от организаторите на празника. Първото място зае Марина Лесева от Сливен, която гледа 20 декара праскови край сливенския квартал "Речица". "Не очаквах наградата и съм наистина изненадана, но и поласкана", каза пред "Стандарт" Марина Лесева, която се оказа по професия детски учител. Тя гледа праскови от 10 години.

В Сливенско имаме 23 декара с праскови, обяви пред "Стандарт" шефът на областната земеделска служба Тодор Праматаров. Прасковените насаждения са основно в община Сливен, по-малко в Твърдица и най-малко в Нова Загора. В Сливен е и седалището на сдружението на производителите "Българска праскова", което ще реализира 3500 тона праскови за преработка. В същото време се очаква за чужбина да заминат около 2000 тона от така наречените десертни праскови. Те отиват основно за Румъния в Букурещ и Констанца.

През последните три години се обърна голямо внимание на производителите на праскови. В момента получаваме в пъти повече помощ от предходните периоди, заяви Коста Петров, председател на сдружение "Българска праскова". Той изтъкна, че тази година помощта ще бъде 190 лв. на декар. Вече сме близо до изравняване с колегите от Гърция, Италия и Франция, което е много добре, каза Коста Петров. Българските производители обаче още нямат достатъчно логистика и организираност, а родният производител не е добре информиран и което е още по-лошо - трудно се организира в големи сдружения. А именно големите сдружения осигуряват логистика, бази и хладилни камери.

Когато аз влязох в мандата като министър, имахме 8 организации на производителите на праскови, а сега вече са 34, каза министър Танева. Сдружаването е задължително условие производителите да получават по-висок доход, допълни земеделският министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай