Обменяме научни кадри с Мичуринския държавен аграрен университет

Обменяме научни кадри с Мичуринския държавен аграрен университет | StandartNews.com

„Готови сме за сътрудничество и обмен на научни кадри с Мичуринския държавен аграрен университет от Руската федерация." Това заяви зам.-министърът на земеделието и харните доц. д-р Светла Янчева на среща с г-н Вадим Анатольевич, ректор на Университета, в МЗХ. Тя представи дейността на институтите в системата на Селскостопанската академия, като обърна внимание, че тези от тях, които се занимават с изследвания на плодове и зеленчуци, като например този в град Пловдив, са на много високо ниво.

„Аграрното образование у нас има традиции от години. В страната ни има специализирани средни земеделски училища, които обучават специалисти и висши учебни заведения за подготовка на бакалаври и магистри", обясни зам.-министърът.

Доцент Янчева поясни, че съществува демографски проблем в България. Има обезлюдяване на селските райони. „За да се върнат младите хора там, се прилага мярка 6.3 „Стартова помощ за млади земеделски производители" от Програмата за развитие на селските райони /2014-2020г./, по която се отпускат 25 000 евро за фермери на възраст от 18 до 40 години", обясни зам.-министърът.

От своя страна, г-н Вадим Анатольвич запозна доц. Янчева с направленията на обучение в Мичуринския държавен аграрен университет, като подчерта, че има млади хора, които могат да учат или да специализират в България в областта на селското стопанство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай