Най-много пестициди откриха в броколите

Най-много пестициди откриха в броколите | StandartNews.com

Храните в ЕС са без пестициди или с остатъчни количества, които са в законовите рамки. Това показва публикуваният наскоро доклад на Европейската служба за безопасност на храните (EFSA). 97% от хранителните проби, взети в ЕС през 2015 г., са в рамките на законовите ограничения. 53,3% от тестваните проби са без количествено измерими остатъци на пестициди, а 43,9% съдържат остатъци, които не надхвърлят законовите норми. За анализа са взети 84 341 проби от „кошница" продукти - патладжани, банани, броколи, зехтин, портокалов сок, грах, чушки, десертно грозде, жито, масло и яйца.

Най-високото превишение на законовите норми е регистрирано при броколите (3,4% от пробите), следвани от десертното грозде (1,7%). Редки превишения са били регистрирани при зехтина, портокаловия сок и кокошите яйца.

Максимално допустимите количества на остатъци от пестициди в биологичните храни е 0,7% срещу 2,9% за конвенционалните храни.

Докладът на Службата за 2015 г. показва, че най-чисти са биологичните храни. 99,3% от тях са без пестициди или с остатъци в законовите рамки. Законовите ограничения са надхвърлени в 5,6% от пробите от страни, които не членуват в ЕС, което е с 6,5% по-малко от 2014 г.

Голяма част от пробите (69,3%) са на храни от страните в ЕС, Исландия и Норвегия. 25,8% са от храни, внесени от държави извън ЕС. Произходът на останалите не е бил докладван.

За продуктите от ЕС законовите ограничения са били надхвърлени в 1,7% от пробите, което е слабо увеличение за една година (от 1,6%).

96,5% от пробите за храни за бебета и малки деца са били без пестициди или с остатъци, които са били в законовите рамки.

Голяма част от пробите на животински продукти (84,4%) са били без количествено измерими остатъци на пестициди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай