Младите фермери във фокуса на Европа

Младите фермери във фокуса на Европа | StandartNews.com

Държавите ще трябва да заделят повече пари за тях след 2020 г.

Еврокомисията ще обърне специално внимание на младите фермери при разработването на плановете за европейска Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г.

Това стана ясно на съвместна пресконференция в НДК на министъра на земеделието Румен Порожанов и еврокомисаря Фил Хоган, който бе у нас за неформалната среща на агроминистрите от ЕС, част от програмата на българското европредседателство.

Основната тема на неформалния съвет бе възобновяването на поколенията в земеделския сектор, каза Румен Порожанов. „Темата е изключително важна, защото за да бъде стабилно и конкурентоспособно европейското земеделие, в него трябва да има възобновяване на поколенията. В момента под 6% от занимаващите се със земеделие са под 35 години, 56% са над 55 години", каза той.

Един от основните инструменти за обновяване на поколенията ще бъдат стратегическите планове, чрез които държавите членки ще приложат ОСП, стана ясно от думите му.
Фил Хоган изтъкна, че в бъдеще задължително при прилагането на ОСП за младите стопани трябва да бъдат заделени 2% от бюджетите за земеделие, вместо сегашните 0,8%.

По време на неформалното заседание, министрите за първи път имаха възможност да обсъдят първоначалните законодателни предложения на ЕК за ОСП след 2020 г. Официалното представяне пред Съвета на ЕС ще бъде на последното заседание под българското председателство – на 18 юни 2018 г. в Люксембург.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай