Министър Бозуков: Искаме справедливост при парите за тютюн

Министър Бозуков: Искаме справедливост при парите за тютюн | StandartNews.com

„Искаме справедливо разпределение на средствата по преходната национална помощ за тютюн Кампания 2016, така че да са удовлетворени максимално голям брой тютюнопроизводители". Това заяви министърът на земеделието проф. д-р Христо Бозуков на проведения Консултативен съвет по тютюна.

„Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие" вече утвърди националната помощ за тютюн и бюджета по нея в размер до 90 млн. лв", каза министърът. Той подчерта важността на взетото от бранша решение за начина на разпределянето на помощта.

Представителите на тютюневия сектор гласуваха с мнозинство за предложената от МЗХ схема, която предвижда изплащане на ставка от 2,55 лв. за кг. изкупен тютюн от сортова група „Басми", ако изкупеното количество е до 1000 кг. При количество от 1000 до 2000 кг ставката е 2,48 лв. на кг., а при изкупен над 2000 кг тютюн, ставката е 1,65 лв.

За сортова група „Каба Кулак" ставката е 1,30 лв., за „Бърлей" ставката е 0,95 лв. и сорт „Виржиния" е 0,75 лв.

Общият брой заявители на помощта са 34 430 за сортова група „Басми", 6185 за група „Каба Кулак", 1 358 за група „Бърлей" и 70 за група „Виржиния".

Средствата по преходната национална помощ се предоставят с цел преориентиране на дейността на тютюнопроизводителите, а не за подпомагане на производството на тютюн, подчерта министърът. Проф. Христо Бозуков припомни, че е създадена организация всички плащанията към земеделските производители, да бъдат изплатени до края на май 2017 г. Това ще е с месец по-рано от миналата година. По индикативния график за плащанията, помощта за тютюн трябва да се изплати до края на април 2017 г.

На заседанието бяха представени и Правила за организацията и дейността на Консултативния съвет по тютюна, одобрени със заповед на министъра на земеделието. С тях съветът се утвърждава като постоянно действащ консултативен орган към министъра. Членовете на съвета имат равни права при изготвяне на становища, предложения по проекти на закони и подзаконови нормативни актове, както и подготовка на проекти за решения, отнасящи се за сектор „Тютюн".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай