Медари от Видинско и Сърбия се срещат в Белоградчик

Медари от Видинско и Сърбия се срещат в Белоградчик | StandartNews.com

Пчелари от Видинско и от Сърбия се срещат в петък в Белоградчик, съобщиха от местната община. Срещата им е трета и е наречена „Нектариада". Във фоайето на младежкия дом пчеларите ще изложат и своя продукция от мед и пчелни продукти, както и инвентар за тази дейност. Гостите от Сърбия води известният в западната ни съседка пчелар Ранко Вучкович. Той отглежда 500 кошера край град Княжевац, който се намира на 15 км от българо-сръбската граница.

Медарите от двете страни на границата ще обменят опит и ще споделят проблемите, които срещат в работата си. Лектори от службата за съвети в земеделието във Видин ще запознаят учстниците с източниците на финансиране чрез пчеларските програми, както и с възможностите за реализация на продукцията им.

Целта на срещата е да се популяризира медът не само като продукт на доходен бизнес, но и като неотменна здравословна храна.

Дружеството на пчеларите в Белоградчик има 90 членове, които отглеждат над 1000 кошера. Много пчелари има и в общините Видин, Чупрене, Димово, Макреш, Кула, част от които също ще участват в срещата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай