08:10 ч.

13.10.17

1 мин.

0

3

0
Маслото изчезва!

За Коледа в част от Европа и света може би ще има проблем с количеството масло, заяви пред blitz.bg Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Цената на маслото в ЕС вече се е вдигнала с 80%, допълни той. В България поскъпването е по-малко - с около 40%.


Но причината за това е, че на пазара има продукти с наименование масло, но на етикетите на които със ситни букви пише, че има и растително масло. Затова все още може би цената при нас е по-ниска, докато реално е като тази в Европа, каза Димитър Зоров. Има подобна криза и с млякото, като причините са някалко, обясни той.


"Едната е неправилната политика на ЕС относно млечния сектор. Не може да стимулираш ниска цена на млечните продукти и да загива цял бранш, семейства не могат да изкарат колкото една чистачка в ресторант с млекопроизводство. Какъв би им бил интересът да се занимават с този рисков сектор. Именно затова производители в европейски мащаб се оттеглиха и се наблюдава дефицит", заяви Зоров.


Маслото се произвежда като остатъчен продукт при сухото мляко. А сухо мляко се прави повече при излишък на прясно, какъвто сега няма, обясни Димитър Зоров. Според него изкуствено криза не може да се предизвика, защото само в ЕС има толкова много производители, че ако има някъде ниша, количества никой няма да задържа, а ще ги реализира. "Представителите на най-големите млечни фирми вече казват, че ще има криза. Дали ще познаят, ще видим", заяви Димитър Зоров.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 18:01 · 14.10.2017
От балкона видял жалост стадо
Най късия виц

Сигурно си от София
Потребител · 12:05 · 13.10.2017
Отдавна не съм виждала,а преди години имаше цяло стадо и ги гледах от апартамента си как пасат и беше швейцарска идилия.За уточнение живея в краен софийски квартал и беше много чисто,сега се строи много и не може човек да диша та какво да говорим за кравички!!!
Потребител · 10:45 · 13.10.2017
Да сте виждали на живо КРАВА?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент