Магията на виното се разкрива с приятели и подходящата храна

Отлежалото вино е за разбирачи, казва Ани Петкова, винен специалист и международен винен съдия

Магията на виното се разкрива с приятели и подходящата храна | StandartNews.com

- Вие бяхте сред дегустаторите на Concours Mondial de Bruxelles във Валядолид. Какви са впечатленията Ви за представените вина?
- За трета поредна година съм на този конкурс. Това е олимпиадата на вино в света. Той е пътуващ и независим, единственият, в който допълнително се прави проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.
Аз съм истински щастлива, защото и трите години като жури на този конкурс дегустирах и оценявах прекрасни вина.
- Имаше ли българско вино сред пробите, които дегустирахте във Валядолид?
- Не, нямах български вина. Тези, които дегустирах, бяха от различни региони по света.
- Как бихте описали испанските вина и има ли пазар за тях у нас?
- Испанките вина са чудесни и българският пазар ги познава доста добре. Могат да се закупят от търговската мрежа, ресторантите също предлагат вино от Испания.
- Пекин ще бъде домакин на конкурса през 2018 г. Ще има ли изненади от Китай на винения пазар ?
- Със сигурност ще има. За първи път винен конкурс от такъв ранг и значение ще се проведе в Азия. С гостуването си брюкселския конкурс ще предостави възможност отблизо да се наблюдава пазара в Китай. Конкурсът се организира с подкрепата на регионалното правителство в района на Хайдян в Пекин и пекинската международна борса за вино и спитни напитки.
- Млади или стари вина – кой ще спечели битката за пазара?
- В момента са на мода младите вина, защото те са по-лесни за пиене и разбиране.
С времето обаче всеки консуматор рано или късно стига до по-стари вина и разбира какво е изпускал през годините. Не е случайна приказката, че старите вина са за разбирачи.
- Как ще опишете най-хубавото вино?
- Най-хубавото вино е това, което на вас ви харесва. Има толкава много различни вина, но рецепторите на всеки човек също са различни и на един може да се харесва едно вино, а на друг- не.
- Трудно ли е да си дегустатор на вина?
- Трудно е, когато дегустираш около 60 вина в един преди обед. Трябва да бъдеш много концентриран и точен. Трябва да си много обективен и внимателен с всяко едно вино, защото в противен случай можеш да "отрежеш" вино с голям потенциал. Аз приемам журирането като голяма отговорност. Обонянието е първото нещо, което е важно за една дегустация. Нямаш ли го, няма как да започнеш. Всеки човек има рецептори и ако те са достатъчно чувствителни, с много дегустации и познания могат да се развиват.
Виното е истинска магия. Ако си в настроение и с подходящите хора и храна, можеш да усетиш и разкриеш такива аромати и вкусове, които никога досега не си усещал и разбирал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай