Кой ни излъга за киселото мляко

Кой ни излъга за киселото мляко | StandartNews.com

Изследвания от две лаборатории показват, че полезните свойства не се променят от новите опаковки

Изследвания, направени в две лаборатории показват, че киселото мляко в опаковки, различни от полистирен, не губи полезните си свойства. Това доказаха пет от най-големите и доказани производители у нас.
Проби, дадени от Обединена млечна компания /ОМК, производител на "Верея"/, "Димитър Маджаров-2", "Лактима", "Булдекс и "Ел Би Булгарикум", са анализирани в акредитирана по ISO/IEC 17025:2006 лаборатория за изпитване на храни „Ел Би Булгарикум" ЕАД - държавното дружество, което пази уникалната бактерия лактобацилус булгарикус.
ОМК ЕАД са анализирали пробите от същото кисело мляко, произведено при тях, и в Референтната лаборатория за мляко към Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/.
Изследванията категорично показват, че киселото мляко си остава кисело мляко, дори да не е в кофички от полистирен.
Как се стигна до тук?
През юни няколко големи производители у нас поискаха промяна в БДС, която да разреши използването на кофички „от материали, предназначени за контакт с храни, съгласно изискванията на европейските и националните нормативни актове". В момента БДС допуска само три вида опаковки - от стъкло, керамика или полистирен. Най-масово се използва пластмасовата, която у нас се произвежда от години само от една фирма.
Според ОМК, „Димитър Маджаров-2" и „Полидей" /производител на "Домлян"/, изискването да се използват опаковки само от един вид пластмаса, позволява на производителя да спекулират с цената на единствения възможен материал.
В подкрепа на новите опаковки се обяви и държавната "Ел Би Булгарикум".
След искането за промяна на БДС за опаковките, последва медийна истерия с репортажи и твърдения на "експерти", че новите кофички ще убият полезните свойства на българското кисело мляко. Заглавия като "Киселото мляко става йогурт". "Точат ножа на киселото мляко". "Чиновник лобира да се промени стандарта на киселото мляко". "Искат разреждане на полезните бактерии в млякото", наводниха медийното пространство и създадоха паника сред потребителите.
Дали да се разреши промяна на БДС с нови опаковки трябваше да реши Българският институт по стандартизация.

Заседанието на 14 юли обаче бе съпроводено от брутално нахлуване в залата и люти закани

към членовете от страна на лобиращите за запазване на монопола на опаковките. Сред тях бе и шефът на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, който нахълта на заседанието на БИС, без да има право да присъства. Подкрепяха го представители на компанията от Правец "Даесеф", която произвежда сегашните кофички.
В крайна сметка техническият комитет на БИС не разреши промяна в стандарта в частта на опаковките.
Няколко компании обаче направиха изследвания, резултатите от които опровергават твърдението, че киселото мляко в опаковки, различни от полистирен, губи полезните си свойства.
От фирмата „Трейс Ипома" изпращат проби от българско кисело мляко, произведено по БДС 12:2010, от пет млекопреработвателни предприятия - ОМК ЕАД, Димитър Маджаров-2, Лактима, Булдекс , Ел Би Булгарикум.
Млякото е произведено по различно време в петте предприятия и е анализирано в акредитирана по ISO/IEC 17025:2006 лаборатория за изпитване на храни „Ел Би Булгарикум" ЕАД.
Киселото мляко е произведено в полипропиленови и полистиренови опаковки.
Млякото в двата вида опаковки от съответния производител е от една и съща партида, т.е. едно и също мляко и закваска. Произведено e при един и същ технологичен процес, на едно и също оборудване и при едни и същи условия за ферментация и последващо съхранение до изтичане срока на трайност.
Това са проби от пет различни производителя, анализирани в една съща лаборатория.
ОМК ЕАД са анализирали пробите от същото кисело мляко, произведено при тях, и в Референтната лаборатория за мляко към БАБХ.
Анализите на млякото показват идентични резултати и в двата вида опаковки – РР и PS.
„В резултат на проведените изследвания е доказано, че не се наблюдава миграция на химични вещества от полипропиленовата опаковка в продукта, което е от изключително значение за качеството му", казва доц. д-р Райна Бряскова от ХТМУ - София.
"Изпитването не показа нищо ново, което да не е известно на всички в бранша", твърди главният технолог на "Трейс-Ипома", инж. Николай Коляндов.
Всички резултати отговарят на изискванията на стандарта и в двата вида опаковки като полимерен материал по:
• органолептика: вид на коагулума, консистенция, специфичен и добре изразен млечнокисел вкус
• по масленост и киселинност
• по броя на полезните микроорганизми- стрептококи и лактобацили, като техният брой в края на срока на годност на продукта е в пъти по-висок от нормите в стандарта

от 4,1 до 24 пъти повече лактобацили като количество в сравнение с нормата в БДС

и с от 2,7 до 7,7 пъти повече стрептококи в сравнение с нормата в БДС, което е показател за един отличен ферментационен процес и развитие на полезната млечнокисела микрофлора.
Този резултат е очакван и показателен за това, че материалът на опаковката не влияе върху качествените характеристики на продукта. Киселото мляко, опаковано в полистирен и в полипропилен, има едни и същи биологични и здравословни качества, независимо от вида на опаковката.
Ферментационният процес протича нормално, показател за което е установеният брой полезни микроорганизми в млякото в края на срока му на съхранение, млечнокиселият характерен вкус и вида на млякото в опаковките.
Млякото и в двата вида опаковки отговаря на изискванията на стандарта и качеството му не зависи от вида на материала, от който те са произведени.
Биологичните и здравословни качества на киселото мляко се определят от качеството на суровината, от вида на закваската/ вложените микроорганизми/, от спазената технология, от хигиената на производството му и от доброто затваряне и температурите на съхранение.
Опаковката, включително капачката / при изричното условие да е от материал безопасен и разрешен за контакт с храни/ гарантира неговата трайност и търговски вид.
ОМК, "Димитър Маджаров-2", "Лактима", "Булдекс" и "Ел Би Булгарикум", обясняват решението си да направят публично достояние резултатите от проведените тестове с желанието да бъдат пресечени спекулациите, че в полипропиленовите опаковки киселото мляко губи уникалните си свойства и се превръща в йогурт. Според тях е важно потребителите да не бъдат ограничавани в избора си на опаковки за кисело мляко по БДС при липса на реални аргументи срещу използването на полипропиленови опаковки.
А резултатите категорично показват, че микробиологичните показатели на киселото мляко по БДС стандарт се запазват независимо дали то е в PS или в PP опаковка.
Съставките на млякото не взаимодействат с материала на опаковката. Закваската в контакт с PP опаковки категорично не се променя.
Полипропиленът е разрешен и приложим за опаковки на млечни продукти в България още през 1982 година, съгласно стандарт БДС 15599-82 „Продукти млечни. Опаковка, маркировка, съхранение, трайност и документация"
Отдавна на пазара се предлагат разнообразни опаковки от полимерни материали, различни от полистирен, за съхранение на ферментирали млека, в т. ч. българско кисело мляко. Такива са опаковките от полипропилен, полиетилентерафталат, композитни опаковки с РР, алуминий, картон, полиетилен и други видове. Те са с доказано във времето качество за съхранение на ферментирали млека, включително българско кисело мляко.
Въпреки лабораторните резултати,

компаниите-производители се съобразяват с решението на Техническия комитет на БИС

от 14 юли 2017 г. за отлагане актуализацията на БДС стандарта при опаковките и запазване на изискването киселото мляко да се предлага само в един възможен вид пластмаса, PS.
„Произвеждаме кисело мляко по БДС стандарт, в PS опаковки, съгласно всички настоящи изисквания на БДС стандарта и ще продължим да се съобразяваме с тях. Вярваме, че рано или късно БДС стандартът при българското кисело мляко ще се осъвремени. Българският потребител има право да консумира своето уникално кисело мляко, със същите полезни за здравето качества, по същата древна рецепта, но в по-безопасни, по-нови и по- природосъобразни опаковки. Опаковките на XXI век", казват производителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай