Кметове бранят стопани от прекупвачи на агнета

Кметове бранят стопани от прекупвачи на агнета | StandartNews.com

Кметове на малки населени места в Пиринския край обикалят местните хора, които отглеждат агнета и ярета, за да ги предупредят да внимават с прекупвачите на животни.
В близките десетина дни се очаква сериозна атака на търговци по селата в региона. Прекупвачи идват чак от София, за да търсят в региона по-евтини агнета и ярета. Най-често стигат до високопланинските селища, които са отдалечени от общинските центрове.

„Възползват се, че много от собствениците на домашни животни са възрастни и не могат да закарат стоката си до животинските пазари в градовете. Принуждават ги да продават евтино стоката си. Миналата година взеха четириноги на цени от 4,00-4,50 лева за килограм живо тегло. А реалната цена е поне 6 лева", обясняват кметски управници в Пиринско.

Стопаните трябва да внимават с какви пари им плащат, тъй като често им се пробутват фалшиви банкноти. Лъжат ги и в кантара, казват управници.

Евтините агнета и ярета пък се транспортират или до столицата, или в Гърция, но цената им скача двойно. Животновъди от благоевградски села твърдят, че в южната ни съседка животните вървят от 5 до 7 евро за килограм, но всичко зависи от пазарлъка и от купувача. Някои четириноги пътуват чак до Солун и Атина, където цената им е доста по-висока. Но животните, които са за Северна Гърция, не са по-скъпи от 6-7 евро за килограм живо тегло.

Цената на агнетата живо тегло за Великден ще бъде между 6 и 7 лв. за кг. по тържищата. Толкова ще струват и яретата, казват животновъди. Те са категорични, че няма да увеличат изкуствено цената на животните, нито пък ще паднат под цена от 6 лв. за килограм. Само за по-големите агнета, над 30 кг., цената може да падне до 5 лв. за кг. живо тегло.

За големия християнски празник много хора искат да си осигурят агнешко или ярешко директно от производителя. „Няма вече кой да гледа животни, че е трудно и сметката ни не излиза. От година на година ставаме все по-малко животновъдите. Цяла зима мръзна, не мога да си дам стоката без пари", коментира млад животновъд от благоевградското село Покровник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай