Искат внос на овчари от Молдова и Узбекистан

Искат внос на овчари от Молдова и Узбекистан | StandartNews.com

Да внесем поне 1000 пастири от бившите съветски републики и от българските общности. Това искане е отправила Асоциацията на овцевъдите и козевъдите до социалното министерство. То е подкрепено от Българската търговско-промишлена палата /БТПП/, посочи съпредседателят на Асоциацията Симеон Караколев.

"Чакаме официалното решение на министерството. Ние предлагаме това да бъдат не само българи от Молдова и от Украйна, бесарабски българи, но и евентуално такива от бившите съветски републики", обясни Караколев.

Овчари ще се търсят и от държави с развито овцевъдство като Киргизстан, Азербайджан, Казахстан, Грузия, Узбекистан. Чистата заплата на гледач и пастир в овцевъдните ферми у нас е около 700 лева, за семейство – 1400 лева, обясни Симеон Караколев. "Пастирите вземат и бонуси. Голяма част от колегите дават 10 стотинки на литър като премия на дояча. Има бонус и за отгледани агнета. Плаче си там за работна ръка, ама на никой не му се работи. Проблемът е трудоемкостта и неефективността", допълни Караколев.

Проблемите на сектора ще бъдат разисквани и по време на Седмия национален събор на овцевъдите, който ще се проведе от 11 до 13 май край Петропавловския манастир до Лясковец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай