Храната в Румъния и Полша е по-евтина от нашата

Храната в Румъния и Полша е по-евтина от нашата | StandartNews.com

Храната и безалкохолните напитки в Румъния и Полша са по-евтини, отколкото в България, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. Като цяло през 2016 г. цените у нас са най-ниски за страните от ЕС, което е разбираемо тъй като и доходите ни са най-малки. Според Евростат, цените в България са 48% от средно ниво за ЕС. Но по отделни групи стоки се оказва, че в редица държави от ЕС цените са по-ниски. Храните в България струват 71% от средното ниво в ЕС, докато в Румъния и Полша са доста по-евтини - по 62% от средното ниво за Общността. В редица държави по-евтино се продава и потребителската електроника. Цените на потребителската техника в България са 94% от средното ниво за ЕС, което ни изравнява с Великобритания, Латвия и Словакия. По-евтино се продава техниката в Полша (86% от средното ниво в ЕС), Чехия (91%) и Румъния (93%). По отношение на личното транспортно оборудване цените у нас на 86% от средното ниво за ЕС, което ни нарежда наравно с Естония. По-ниски са цените в Чехия (78% от средното ниво в ЕС), Полша (83%), Литва (83%), Румъния (84%) и Латвия (85%).
В България обаче са най-ниските цени на алкохола и цигарите (56% от средното ниво в ЕС), дрехите (81%) и ресторантите и хотелите (44%).

Като цяло през 2016 г. ценовите равнища силно се различават в отделните страни на съюза. В Дания равнищата са били най-високи – 139% от средното за ЕС, което е почти три пъти над тези в България. Дания е следвана от Ирландия (125%), Люксембург и Швеция (по 124%), Финландия и Великобритания (по 121%). На другия край на класацията пред България по най-ниски цени са Румъния (52%) и Полша (53%).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай