Дъждовете засегнали реколтата

Дъждовете засегнали реколтата | StandartNews.com

Жътвата в България не е приключила, даже напротив. Има места със сериозно засегната от дъждовете реколта. Това каза Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, пред Фокус.

„Ако времето е много влажно и дъждовете продължат се очаква цената на добрата пшеница да се покачи", заяви тя. „Към момента тя е покачена, но ние използваме пшеница от преходните запаси. Това увеличение на цената на пшеницата към този момент не е необичайно. Това е нормална практика, която се случва всяка година, по това време", коментира Мариана Кукушева.

„Въпреки че най-доброто жито остава в България за производството на хляб, обяснимо е, че повишените производствени разходи при зърнопроизводителите ще бъдат отразени в крайната цена на пшеницата, която ползваме", посочи тя. „Прибраната реколта не веднага започва да се влага в хлебопроизводството. Има допълнително оскъпяване, естествен период на изсушаване, който може да бъде свързан с енергийни разходи за зърнопроизводителите", каза още Мариана Кукушева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай