Болест по лозята уплаши стопаните край Сандански

Болест по лозята уплаши стопаните край Сандански | StandartNews.com

Мана плъзна по лозовите масиви в района на санданското село Катунци, където има хиляди декари насаждения.

Вече са нанесени поражения в доста имоти на земеделци в региона. „Най-важно е да действаме навреме, за да минимизираме загубите. Защото почти всички тук разчитаме на допълнителни доходи от отглеждането на грозде.

Всеки трябва да напръска лозето си, ако има следи от мана. И то не само веднъж, а няколко пъти, за да пресекат болестта, за да запазят шумата и да имат грозде", твърди Йордан Халачев, който отглежда над 10 декара лозя край село Катунци.

Реколтата може да се спаси само с по-често пръскане. Да не се пръска през 10-14 дни, а най-много през 7 дни, само така ще ограничим загубите, твърди лозарят.

Очакваните високи температури в близките дни също тревожат стопаните. „Силното слънце спира развитието на маната, но пък пепелницата само това чака. Затова не бива да се спира с честото пръскане. Това ще увеличи значително разходите ни, но в противен случай ще загубим продукцията си. Почти сигурно наесен гроздето ще е по-скъпо в сравнение с миналата година", прогнозират лозарите.

За да предпазят лозята си, хората в региона използват различни препарати. Лозарите, които нямат финансова възможност да пръскат с препарати, използват като заместител тютюнева вода - пораженията обаче са факт. В района най-често отглежданите сортове са „Широка мелнишка лоза", „Мелник 55", „Мерло" и „Каберне".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай