Агрион продава парцели по 300 лв./дка

Агрион продава парцели по 300 лв./дка | StandartNews.com

Лидерът в управлението на земеделски активи Агрион пуска за продажба земеделски земи от 300 лв./дка, съобщиха от дружеството. Имоти ще се предлагат в цялата страна, а информация за големината на парцелите, местоположението и цената им са обявени на сайта на компанията: http://www.agrion.bg/bg/zemq/sellingform.

Според експерти в бранша, покупката поземлен имот все по-често се приема като инвестиционен актив, а не просто като място за произвеждане на земеделска продукция. Земята привлича огромен брой инвеститори, които търсят подходящи терени, за да вложат свободните си средства. Тя се характеризира с ниска волатилност (променливост), висока доходност и същевременно ниска зависимост от цените на традиционни финансови инструменти като акции, облигации и др., твърдят инвестиционни посредници. Стойността на земеделската земя е слабо повлияна и от политическите и икономическите процеси, което я прави силно предпочитана, за разлика от недвижимите имоти, например, където през годините се наблюдават резки скокове, последвани от сериозни спадове.

При средно покачване на цената с приблизително 4% на година това е много добра дългосрочна инвестиция със сигурна доходност, смятат посредниците. Според изчисленията им при средна рента в страната от 50 лв. на дка и цена от 300 лв. на дка, дори да е необходимо допълнително разработване на земята, доходността би могла да достигне 10% на годишна база, което значително надскача доходността от инвестиционни фондове. За сравнение лихвите при банковите депозити в момента са в около 0,05%.

„Покупката на земя е отлична възможност за земеделските стопани да окрупнят парцелите си и да разширят стопанствата си", казаха от мениджмънта на Агрион. Това ще доведе по-ефективно и модерно земеделие, което ще позволи на фермерите да кандидатстват за субсидия по различни европрограми. Според прието решение на правителството в средата на януари, предвидените средства за директни плащания за площ и по различните програми през тази година са в размер на 2.91 млрд. лв., което е с над 400 млн. лв. повече в сравнение с 2017 г.
От друга страна окрупняването на терени покачва значително крайната стойност на земеделската земя и собствениците й могат да я продадат на много по-висока цена, ако в последствие решат да я продават.

Покупката на парцели от Агрион може да стане на разсрочено плащане за период от три години без първоначално самоучастие. Това е сериозно облекчение за по-малките производители, които ще имат възможност да купят съседни парцели и да уедрят земята си, без това да наруши финансовото им планиране.

„С продажба на атрактивни имоти искаме да искаме да дадем възможност на повече хора да печелят от развитието на селското стопанство и от притежаването, и обработката на земеделска земя", казаха от Агрион. Във всеки от регионалните офиси на компанията купувачите могат да получат абсолютно безплатно експертни съвети, информация за пазара, както и търговски и юридически консултации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай