12:59 ч.

18.04.17

2 мин.

0

0

0

450 кг. от декар с пшеница в Добричко

от редактор |

450 кг. от декар с пшеница в Добричко

Очаква се тазгодишната реколта от пшеница в Добричко да е около 450 кг. от декар, според експерти от Областната дирекция "Земеделие" и други институции след първото обследване на масивите. Около 50% от полетата с посеви са в много добро състояние, смятат специалистите. Близо 45 на сто са в добро състояние, а 5% - в средно. Засега няма болести и неприятели по посевите. В Добричкия регион, в който се произвежда най-много пшеница в страната, площите през тази стопанска година надхвърлят 1,2 млн. дка.


От ечемика също се очаква добра реколта - според първата прогноза около 400 кг. от декар. От масивите с фуражната култура 45% са в много добро състояние, а останалите - в добро.


Няма никакви поражения в пшеничените масиви, но трябва дъжд, казва Кирил Жендов, един от големите арендатори в региона с многогодишен опит.


Земеделските производители се надяват на повече влага и за пролетните култури. Заради обичайното засушаване през май, когато е вегетацията на слънчогледа, сеитбата на маслодайната култура вече започва по-рано. Новите хибриди от чужди селекции могат да се сеят още при 8-9 градуса температура на почвата.


Тази пролет площите със слънчоглед в Добричко могат да отбележат лек ръст и да достигнат около 900 хил. декара като 50% от полетата вече са засети. Причината за това е добрата рентабилност от маслодайната култура през миналата стопанска година, когато тон семе се е търгувало за 690 лв., казва председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.


В момента пшеницата се продава за 300-310 лв. за тон, но търговията е замряла, каза Кирил Жендов.


През миналата стопанска година в Добричкия регион бяха добити 671 хил. тона пшеница, като земеделските стопани не се наемат да кажат колко зърно има още в хамбарите.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент