150 000 гости на Празника на розата

150 000 гости на Празника на розата | StandartNews.com

Близо 150 хиляди гости са посетили 115-ия Празник на розата в Казанлък. Това съобщи Сребра Касева от администрацията на Община Казанлък. Празникът завърши по традиция с шествие, което поведе Царица Роза '2018 Михаела Хаджиева. Над 5000 малки и големи участници от училища, народни читалища, детски градини, спортни клубове, сдружения, детски школи, театри, рокери, патриотични организации от Казанлък, както и представители на културни институти, читалища и формации от други градове на България се включиха в шествието.

Колорит внесоха и танцьорите от десет държави, участници в Международния фолклорен фестивал. Царица Роза 2011 Симона Петкова, журналисти и адвокати бяха в редиците на шествието с девет бездомни кучета от местния приют с призив да се подкрепи инициативата "Подай лапа - вземи сърце" .

Нека да носим Казанлък в сърцата си", заяви в началото на шествието кметът Галина Стоянова. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева приветства казанлъчани и гостите и отбеляза, че маслодайната роза и розопроизводството у нас са изключително важни. "Дали има смисъл от Закон за розопроизводството, това ще решат представителите на Комисията по земеделие и Министерство на земеделието, храните и горите", коментира пред журналисти Караянчева. Тя поясни, че по повод протестите на розопроизводители преди известно време, е инициирала среща между тях и Комисията по земеделие. „Върви в момента дискусия по темата, надявам се в много кратки срокове да се решат проблемите. Пазарът е отворен и цената се формира на база конкуренцията, която имаме на пазара. Каквото можем като държава ще помогнем, но не можем да се месим във формирането на цените", каза Цвета Караянчева. Гости на празника бяха също министрите Лиляна Павлова и Николина Ангелкова, областният управител Гергана Микова, народни представители, дипломати, гости от побратимени на Казанлък градове и членовете на журито на Международния конкурс по лютиерство.

Карнавалното шествие по централния булевард през вчерашния ден, който бе и празник на града, бе кулминацията на тържествата. Само в празничното шествие са включили представителни групи от многото побратими на Града на розите, както и над 3000 доброволци от цялата страна. "Ще запомним 115-те празници на розата тази година с избора на юбилейнатаа 50-та Царица "Роза", със 100-годишнината на лютиерството в града и провелия се първи междунороден музикален фестивал на лютиерското изкуство и рекордния брой гости, които подещнахме", отбеляза в празнично си слово кметицата Галина Стоянова.

По време на празника бяха организирани възстановка на розобер и демонстрация на старинно розоварене. Тази година реколтата от розов цвят бе прибрана по-рано. Туристи от Япония и Русия си набраха макове, след като не намериха рози в масивите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай