Жегите напълниха Пирин с планинари

Жегите напълниха Пирин с планинари | StandartNews.com

Туристите да не излизат от летните пътеки и да не пресичат снежни полета, предупреждават от ПСС

Големите горещини доведоха още този месец до бум на планинари в Пирин над Банско. Жегите са причина да има наплив на любители на планината и преходите в гората. По принцип това е факт от средата на месец юли, но тази година още след 20 юни се отчита ръст на туристите. Всички те са тук заради планинския пешеходен туризъм и планинското катерене. Най-много са българите, но идват и чужденци, за да отдъхват в Пирин планина, доста македонци има, казва планинският спасител Методи Баненски. Хижите в подножието на върховете са пълни с народ. Някои предпочитат по-лекия преход от едноименната хижа към връх Вихрен, като стигат за два и половина до три часа. По-опитните пък тръгват от "Яворов" и се качват над пет часа до най-високото място на Пирин. Това място винаги е било като магнит за планинари и туристи. Защото всеки, който обича природата, иска да се качи на надморска височина от 2914 метра и да погледне отвисоко цялата красота на величествената гора.

Банскалии и разложани твърдят, че още от турско време катеренето е било като мисия за местните и за техните гости. Оприличавали го дори на хаджилък - като пътуването на миряните до светите места и до Божи гроб. "Ако не минеш през ръба Кончето, все едно не си бил в Пирин - то е емблемата на планината.

Планинарите да следват регламентираните летни пътеки към Вихрен, да не излизат от тях, тъй като има опасни и рискови участъци, съветва планинският спасител Методи Баненски. Най-страшни са останалите снежни полета край Кончето и в улеите в района, където все още има сняг. Едно подхлъзване може да е фатално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай