15:15 ч.

13.08.18

2 мин.

0

2

0

Заради силен шум са затворени два обекта по южното Черноморие

от редактори |

Заради силен шум са затворени два обекта по южното Черноморие

Снимка: БГНЕС архив


Затворени са два обекта заради силен шум – „Какаов плаж" на Слънчев бряг и заведение „Хедон" на „Каваците"- южно от Созопол. Това обяви пред журналисти вицепремиерът Валери Симеонов по повод последните действия, свързани със спазването на Закона за защита от шума в околната среда.


Според Симеонов многократно разпоредбите на Регионалната здравна инспекция са нарушавани от въпросните заведения. Първите проверки са извършени още на 8 юни. На 11 и на 9 юни представители на заведенията са подписали заповеди с предписания. На 5 август след множество сигнали от РЗИ е направена нова проверка и са установени мероприятия с по няколко хиляди души в откритите площи на плажа и пред двете заведения. Разпоредено е да спрат звука, но те отказали. Затова на 10 август са им връчени заповеди за преустановяване експлоатацията на обектите.


„Беше подготвен нов законопроект за изменение шума в околната среда. Предстои да се приемат окончателно новите изменения. Независимо от това, че нямаме нов закон, всички почиващи по курортите на България имат правото на здравословен начин на живот и на почивка. От 23.00 часа до 7.00 часа и по сега действащия Закон. По него се забранява озвучаването на открити площи. Съответно те действия на институциите, основни на Регионалните здравни инспекции са регламентирани с допълнителни наредби", допълни Симеонов. По думите му мерките имат възпитателен характер.


В Общините Созопол и Несебър наредбите за опазването на обществения ред са отменени по съответното разпореждане на прокуратурата още в началото на тази година и повече от половин година не са приети нови, сподели още вицепремиерът Симеонов. „Дали това е нарочно или случайно, не се наемам да коментирам. Имало е достатъчно време да приемат нови наредби, съгласно указанията, които са получили от Прокуратурата, но не са го направили. Освен шума, в тези наредби се регламентира и всяко едно нарушение на обществения ред. По този начин се връзват ръцете полицаите да съблюдават за спазването им. Затова се наложи прилагането на една по-нова методика по отношение на спазването на Закона за шума. Надявам се час по-скоро Общинските съвети на Созопол и Несебър да си приемат наредбите", каза още Симеонов.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 16:45 · 13.08.2018
Не са платили на някой
Потребител · 15:37 · 13.08.2018
Сега всички наоколо и в Стария Несебър, ще си направят парти за спирането на Какао Бийч.Денонощнив терор спира.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент