Водата край всички плажове по Черноморието е чиста

Водата край всички плажове по Черноморието е чиста | StandartNews.com

Водата на всички плажове по Черноморието е чиста. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов в интервю за бТВ.

„Направихме проверка по всички плажове по Южното Черноморие. Още когато се чу за разлива на мазут бяхме направили предписания към всички концесионери за почистване на плажовете. „Корал" е сред плажовете, които нямат концесионери, и там беше направена проверка и беше установено наличие на мазут. Беше направено и предписание на кмета на Царево, който отговаря за почистването. Бяха направени и измервания на качеството на морската вода и вчера излязоха резултатите от второто замерване – на „Корал" пробите са в норми", каза още министър Димов. Той уточни, че морската вода на плажа на „Златни пясъци" също е чиста.

„По време на правителството на Борисов 1 и Борисов 2 се построиха много нови пречиствателни станции по морето, но тази в „Златни пясъци" е стара. И затова сега се отпускат 37 млн. лв., за да се направи от 15-20 хил. капацитет до 70 хил. капацитет", обясни Димов. По думите му водата на всички плажове по Черноморието е чиста.

„В България през последните две години е много по-чиста отпреди да пуснем всички тези пречиствателни станции, така че посоката е ясна", коментира министърът.

Във връзка със застрояването на плажа „Силистар" министър Димов обясни, че Законът за устройството на територията е нарушен, защото не е спазена процедурата. „Затова сме уведомили областния управител, за да предприеме съответните действия. Ако процедурите продължат по този начин, те от наша гледна точка са незаконни", каза още той и обясни, че министерството иска екологична оценка и след това ще реши какво да предприеме.

По повод хорото, което беше влязло в едно от Рилските езера, Нено Димов обясни, че то безспорно е нарушение на закона и ще има санкции. „Много по-голям проблем за околната среда е нерегламентираното сметище на плажа „Корал и тук отново си личат двойните стандарти на определени хора, които смятат, че законът не е за спазване. Но при всички положения до 10 хил. лв. санкция ще бъде наложена на организатора на хорото. Разликата обаче е, че тук имаме лице, което може да бъде санкционирано, а при сметището на „Корал" - няма", обясни Димов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай