08:15 ч.

13.08.18

2 мин.

0

0

0

Вместо звезди, еделвайси ще показват категорията на всяка хижа

от редактори |

Вместо звезди, еделвайси ще показват категорията на всяка хижа

Снимка: Фейсбук


Всички хижи у нас ще получат нова категоризация по подобие на звездите в хотелите. Вместо звезди обаче, те ще имат еделвайси, съобщава БНТ. Предложението е на Министерството на туризма. До идеята се стигна след настояване на Българския туристически съюз да се отпуснат пари от държавния бюджет за ремонти и категоризация на хижите.


Над 250 са хижите у нас. Те ще получат от един до три еделвайса, в зависимост от това какви изисквания могат да покрият. На туристическите бази, които имат обща баня и тоалетна на етажа и кухненски бокс на самообслужване ще се дава един еделвайс. Ако хижата има индивидуални помещения с баня и тоалетна и сервитьорско обслужване, ще получи два еделвайса. За три обаче условия за настаняване трябва да са далеч по-добри.


„При 3 еделвайса хижата трябва да има добри санитарни условия, столова със сервитьорско обслужване, телевизия... С други думи хижите с 3 еделвайса трябва да отговарят на хотели с 3 звезди", обяснява Мирослав Дачев от Българския туристически съюз.


Туристически обекти вече могат да кандидатстват за определен брой еделвайси, като категорията им ще важи за 5 години.


Оказа се обаче, че идеята има и противници. Според Орлин Чачановски, председател на Асоциацията на планинските водачи, категоризацията на хижите трябва да има свой собствен модел, а не да бъде следван този на хотелите, където е най-важно в стаята да има баня и тоалетна.


Според Чачановски проблем е и това, че за много от хижите не е ясна собствеността им. Повечето хижари обаче подкрепят идеята.


Категоризацията на хижите ще продължи поне 1 година с подаване на заявления, посещение и оценка на комисиите. Така че най - рано през следващото лято ще имаме хижи, на чийто вход ще могат да се видят еделвайсите за категоризация.


За хижарите е важно да знаят, че задължително трябва да минат през процедурата за оценка. Иначе не могат да приемат туристи, а ще им налагат и глоби.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент