Във Варна отказаха на британци смяна на валута

Във Варна отказаха на британци смяна на валута | StandartNews.com

Британски туристи започнаха да изпитват на гърба си ефекта от Brexit. В няколко страни, включително в България, те започнаха да срещат откази да им бъдат обменени лири срещу местна валута заради рекордния спад на паунда и труса по световните пазари. Ден след референдума британската валута падна до най-ниското си ниво от 31 години, а борсите по света загубиха близо 2 трилиона долара. Лондончанинът Алекс Смит се оплака във Фейсбук, че е срещнал проблеми във Варна.

"Обменното бюро на летището във Варна отказа да ни вземе лирите. Предупредете хората, че е сложно да се пътува днес", написа Смит, цитиран от "Дейли Мейл". Подобни инциденти с банки и хотели е имало и в САЩ, Гърция и Австралия, допълва вестникът. В Австралия спряха търговията с лири до 27 юни.

Британски туристи на гръцкия остров Кос пък не успяха да обменят паундове, след като им беше казано, че ЕЦБ не е определила официален курс за лирата. "Започна се! В Гърция не обменят лири, а британците не могат да теглят от банкоматите", написа Мат Рууни в Туитър. Той пусна снимка на надпис в хотела, с който британските туристи биват уведомявани, че не се обменят британски и шотландски лири, тъй като централната банка не е определила официален курс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай