Туризмът осигурил 13% от БВП през 2016-а

Туризмът осигурил 13% от БВП през 2016-а | StandartNews.com

По данни на БНБ миналата година приходите само от международен туризъм, не говорим за вътрешен туризъм, са 6,4 млрд. лева. Данните показват, че това е 13% от БВП, приходите от туризъм плюс свързаните с него индустрии директно и индиректно. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред ресорната парламентарна комисия.

Относно това откъде МТ черпи статистиката си, Ангелкова посочи, че Министерство на туризма работи с официални данни, които са изработени от официална институция, каквато е НСИ. „Информацията, която ползва МТ, се основава на данни на НСИ, който работи с ясни правила и методики, базирани на регламента на ЕВРОСТАТ, како всяка страна-членка е длъжна да прави. Във връзка с некоректното тълкуване на данните от страна на определени представители на туристическия бранш, в момента излизаме с обща позиция с НСИ", подчерта Ангелкова.

Пред членовете на комисията тя обясни още, че приоритетите, които МТ залага във връзка с председателството, са изцяло в синхрон с основните приоритети на председателството-консенсус, конкурентоспособност и кохезия. По отношение на първия приоритет приоритетите на МТ да са свързани с интегрирания и устойчив подход за Дунавския и Черноморския регион, имплементиране на стратегията на ЕС за Дунавския регион и ролята на България като координатор на работна група за сътрудничество в туризма.

„Предложили сме членството на България в Стратегията на Дунавския регион и Организацията на Черноморското икономическо сътрудничество да бъде използвано максимално като стратегически процес за повишаване на конкурентоспособността и привлекателността на двата региона. Ще организираме три събития в тази връзка", обясни ресорният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай