Топ спортисти подкрепят развитието на зимния туризъм

Топ спортисти подкрепят развитието на зимния туризъм | StandartNews.com

Много от топ спортистите на България се обявиха в подкрепа на развитието на зимния туризъм и решението на правителството за Банско. Легендите сред които Христо Стоичков, Петър Попангелов, Радо Янков, Наско Сираков, Сани Жекова, Илияна Раева, атлет №1 на 2017-а Тихомир Иванов, спортист на годината за 2015-а Габриела Петрова, както и кулинар №1 Ути Бъчваров подкрепят митинга който ще се проведе в София на 11 януари от 18 ч с който хора от цяла страна ще кажат "Да" на развитието на зимния туризъм и спорт в България".

Организатор на митинга е сдружение "Бъдеще за община Банско". От там канят всички любители на 11 януари от 18 ч. на ъгъла на бул. Витоша и ул. Партиарх Евтимий в София. Ето и пълния текст на сдружение "Бъдеще за община Банско".

Призивът:

"Скъпи приятели,

България е сред пионерите на белите спортове в Европа и е сред първите държави, които вземат участие в големи международни зимни спортни прояви още през 20 те и 30 те години на 20 ти век. Всички ние сме се радвали на успехите на поколения бележити български спортисти, като баща и син Попангелови, Георги Варошкин, Георги Димитров, Иван Лебанов, Валентин Божичков, Владимир Брейчев, Петър Панков, Екатерина Дафовска, Ирина Никулчина и стотици други, както и в последните години на Радослав Янков, Александра Жекова, Владимир Зографски, Алберт Попов и Камен Златков. Развитието на белите спортове и успехите през втората половина на 20 ти век бяха резултат и от развитието на ски инфраструктурата и зимният туризъм в България за мащабите на онези години и възможността хиляди българи да се докоснат до тази магия. Боровец, Пампорово и Витоша бяха синоним на българските ски дестинации и домакини на престижни спортни прояви. През последните десетилетия, независимо от отличните дадености на нашата родина, развитието на инфраструктурата за зимен спорт и туризъм чувствително изостава дори от много по-скромни като възможности държави в Европа. С голяма надежда и ентусиазъм от страна на всички любители на ски спорта, местната общност и инвеститори бе реализиран проекта за ски център в Банско и само за 15 години се превърна в световно разпознаваема българска ски марка. Плахите опити на държавата за създаване на по-добри условия за инвестиции и развитие на ски инфраструктура срещат яростна съпротива и де факто поставят пред невъзможност местните общности и инвеститори за реализация на каквито и да било проекти. Зимният спорт и туризъм е безалтернативен за устойчиво развитие на планинските райони, за възпитаване на нашите деца в дух на любов и уважение към природата, за борба с демографската криза и обезлюдаването на тези региони. Нека не допуснем самозвани "любители на планината и българската природа" да бъдат изразители на нашето мнение, нека кажем своето голямо и силно ДА на развитието на зимният спорт и туризъм за една по-модерна, просперищаща и здрава България. Нека заявим своята позиция и покажем, че истинските любители на планината и белите спортове сме много повече и се съберем на 11 Януари 2018 г., в 18.00 ч. на кръстовището на бул. Витоша и ул. Партиарх Евтимий. Ще проведем шествие по бул. Витоша до Министерски съвет.

Очакваме Ви!

Подкрепили: Петър Попангелов (скиор №1), Радослав Янков (носител на голямата и малката световна купа в сноуборда), Александра Жекова (сноубордистка №1 на България), Ирина Никулчина (биатлон, бронзов медалист от олимпийски игри), Христо Стоичков (футбол, носител на "Златната топка"), Наско Сираков (футболист), Лъчезар Танев (футболен мениджър), Любо Ганев (волейболист), Димо Тонев (волейболист), Томас Лафчис (бивш футболист и бизнесмен), Мария Гроздева (двукратна олимпийска шампионка по спортна стрелба), Илиана Раева (президент на БФХГ), Ути Бъчваров (кулинар №1), Атанас Атанасов (лека атлетика, треньор на Спортист №1 на България за 2015-а година), Габриела Петрова (лека атлетика, Спортист №1 на България за 2015-а година), Георги Гетов (треньор на Атлет №1 на България за 2017-а година) и Тихомир Иванов (Атлет №1 на България за 2017-а година).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай