18:52 ч.

19.04.17

2 мин.

0

1

0

Софийски ученици спечелиха отличие на кулинарен конкурс в Италия

от редактор |

Софийски ученици спечелиха отличие на кулинарен конкурс в Италия

Отборът на Софийската професионална гимназия по туризъм спечели престижното трето място на международното кулинарно състезание в гр. Казарго, Италия, съобщи директорът на учебното заведение инж. Антоанета Джонева. Учениците Мартин Радославов, Върбан Димитров, Марио Стойков и Димана Костадинова, водени от преподавателя си инж. Юлия Панджерова, представиха отлично своето училище и България, като показаха завидни професионални и езикови знания и умения.


В състезанието участваха 54-ма възпитаници на 19 училища от Италия, Русия, Полша, Унгария, Словения, Франция и др. Темата на конкурса беше „Здравословно хранене плюс нула отпадък – храни и напитки". Регламентът изискваше общото количество на калориите в зададеното тристепенно меню да е 1300, с толеранс от 500 калории.


Софийските представители приготвиха и поднесоха на взискателното жури впечатляващо меню: севиче от лаврак със зеленчуци; фарширован пъдпъдък със скариди и зелени аспержи върху вълна от царевичен крем и ароматен биск; рейндроп от ябълки в компанията на малинова гранита и супа от хибискус, обвита в облак от парфюм. То бе сервирано с български напитки: бяло вино „Солени хълмове" на изба Поморие (2015 г.), червено вино „Младо Мерло от Шишманово" на винарна „Братанови" (2016 г.) и коктейл „Вкусът на Вселената".


Софийската професионална гимназия по туризъм беше домакин и на регионалния кръг от Националното състезание по професии в категориите „Най–добър млад готвач", „Най–добър млад сервитьор", „Най–добър млад барман" и „Най–добър млад хлебар/сладкар". В надпреварата освен домакините участваха младежи от специализираните училища в Благоевград, Хисаря, Перник, Пирдоп, Велинград, Хасково, гр. Раковски, Петрич, Смолян, Пловдив, Кърджали, Банкя, Сопот, Асеновград, Костинброд, Разлог, Пазарджик и Кюстендил.


„Най–добър млад готвач" стана Христо Фильов от Софийската професионална гимназия по туризъм. Победител в категория „Най–добър млад хлебар/сладкар" бе Андрей Керин от ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров"-Пловдив. Като „Най–добър млад сервитьор" бе класирана Мария Палийска от СУ "Христо Смирненски"-Хисаря, а отличието за „Най–добър млад барман" получи Пламен Благоев от ПГТХТ „Никола Димов"-Пирдоп.


Победителите имаха подгласници на второ и трето място. Всички състезатели получиха грамоти за участието си. На класиралите се на първите три места в отделните категории бяха връчени купи и медали, както и парични и предметни награди, осигурени от спонсорите.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 23:12 · 19.04.2017
Браво на младежите!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент