Румъния влезе в топ 3 за българските туристи

Румъния влезе в топ 3 за българските туристи

Румъния влезе в топ 3 за българските туристи | StandartNews.com

Румъния влезе в топ 3 на най-предпочитаните дестинации за българските туристи. През месец май над 18 хил. българи са посетили Румъния с цел екскурзия или почивка, което е ръст с 238% спрямо същия месец на миналата година, или над три пъти, показват данните на НСИ. Така Румъния изпреварва Испания, Италия и Франция в предпочитанията на българските туристи.

Пътуванията на българи в чужбина през май 2017 г. са общо 653,3 хил., което е ръст с 15,7% спрямо същия месец на миналата година. Като при туристическите пътувания ръстът е с 30,3%.

Българите пътуват по-често и до по-далечни дестинации като например екскурзиите до САЩ са скочили с 264%. Най-много нарастват туристическите пътувания до Холандия - с 388% като страната е посетена от 1900 туристи от България. Сериозно се увеличават и екскурзиите до Германия (+159%), Унгария (+158%), Полша (+141%) и Сърбия (+113%).

Но въпреки това любимо място за почивка на българите остава Гърция (82,5 хил. посещение и 12% ръст). Далеч след нея с 28,9 хил. посещения е Турция като за там туристическите пътувания дори падат с над 10%. На трето място по посещение на туристи от България се нарежда Румъния, а на следващите места са Македония, Сърбия, Италия, Германия и Франция.

Почивките и екскурзиите са 36% от общия брой на пътуванията на българи в чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай